Megvan a Szibériában eltűnt orosz gép


A katasztrófavédelem erdőtüzet oltó, pénteken eltűnt repülőjének tízfős legénysége a hatóságok szerint feltehetően halott.

Megtalálták vasárnap az orosz katasztrófavédelem Szibériában eltűnt repülőgépét, a tízfős legénység a hatóságok szerint feltehetően halott. Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumának Il-76-os típusú speciális repülőgépe pénteken tűnt el a szibériai irkutszki területen, ahová erdőtüzek oltására vezényelték.

A hatóságok közlése szerint eddig hat holttestet sikerült megtalálni, illetve a repülőgép mindkét feketedobozát. Az Il-76-os kiégett roncsát a mentőcsapatok egy erdővel borított hegyvidéki lejtőn fedezték fel 650 kilométerre északkeletre Irkutszktól. A gép becsapódásakor egy kisebb erdőtüzet okozott – mondta a minisztérium egyik szóvivője. A napokig tartó kutató akcióban egy elhagyatottnak vélt – valójában mintegy 20 lelket számláló – falu lakosai vezették nyomra a mentőalakulatokat.
Egy repülési szakértő a TASZSZ orosz hírügynökségnek elmondta: a repülés illetve a zuhanás pályájából ítélve a legénység mindent megtett az Il-76-os megmentése érdekében. Korábban egy másik légügyi szakértő úgy vélte, hogy az erdőtűz miatt forró levegő kerülhetett az alacsonyan repülő Il-76-os hajtóművébe, amitől az vesztett teljesítményéből, így a repülőgép nem tudott emelkedni, majd megakadhatott a fák lombjaiban és végül lezuhant.

A légiforgalmi szolgálatok egy másik forrása szerint a gép műszakilag kifogástalan állapotban volt, a személyzetnek pedig nagy tapasztalata volt tűzoltási feladatok teljesítésében, akárcsak humanitárius segélyek célba juttatásában és légi mentési akciók végrehajtásában. Irkutszk térségében tombolnak Szibériában a legnagyobb erdőtüzek, amelyek mértékét a katasztrófavédelem segítségével sikerült csökkenteni. Az oltásra Il-76-os és Be-200 típusú tűzoltó repülőgépeket vetettek be.

mti