Ötven halott a kínai heves esőzésekben


Hupej tartomány polgárügyi hivatalának közlése szerint csütörtök óta 27 ember vesztette életét és 12-en tűntek el. Emellett mintegy 400 ezer embert menekítettek ki otthonaikból, vagy szorulnak segítségre.

Az esőzések súlyos károkat okoztak: mintegy 15 ezer ház rongálódott meg vagy dőlt össze, és nagyjából 500 ezer hektáron veszett oda a termés, ami 5699 milliárd jüant (több mint 240 ezer milliárd forintot) kitevő anyagi veszteséget jelent.

A Hupejtől délnyugatra fekvő Kujcsou tartományban 23 ember holttestét találták meg az esőzések miatt kialakult pénteki földcsuszamlásban.

Vang Jang kínai miniszterelnök-helyettes a múlt hónapban figyelmeztetett az áradások lehetőségére a Jangce és a Huaj folyó vízgyűjtő területein Kína déli, keleti és középső részein. Hozzátette, hogy a helyzetet az El Nino éghajlati jelenség súlyosbíthatja.

Az El Nino áll a Csendes-óceán trópusi vízfelszínének felmelegedése mögött, ami egyes helyeken aszályt és szárazságot, máshol pedig óriási esőzéseket, viharokat okozhat.

(MTI)