A krímiek megértésére szólította az amerikaiakat a függetlenség napján az orosz duma külügyi bizottságának elnöke


Alekszej Puskov, az orosz állami duma külügyi bizottságának elnöke azt kívánta az amerikaiaknak a függetlenség napja alkalmából, hogy értsék meg a krímiek döntését az Oroszországhoz való csatlakozásról.

“Azt kívánom az Egyesült Államoknak, hogy az Angliától való függetlenedés napján értsék meg a Krím népét, amely az Oroszországgal való újraegyesítés révén valósította meg függetlenségét”

– írta Puskov hétfőn Twitter-üzenetében.

Az Amerikai Egyesült Államokban július 4-én, hétfőn ünneplik az ország legfontosabb állami ünnepét, a függetlenség napját annak emlékére, hogy 1776-ban 13 keleti partvidéki állam képviselői Philadelphiában aláírták a Függetlenségi Nyilatkozatot, amely kihirdette a különválást az Egyesült Királyságtól.

Moszkva álláspontja szerint a félsziget újraegyesült Oroszországgal az előzőleg tartott népszavazás révén, amelyen a félsziget lakosságának több mint 96 százaléka mondott rá igent. Ukrajna továbbra is saját, Oroszország által megszállt területének tekinti a közel kétmillió lakosú Krímet. A Nyugat elutasította a vitatott legitimitású népszavazást, illetve a félsziget elcsatolását, és szankciókat vezetett be Oroszország és a Krím ellen – közölte az MTI.