Ausztria mentette meg a csecsen terroristát


Az Ausztria által adott menekültstátus hatására nem adta ki Ukrajna Ahmed Csatajevet Oroszországnak, aki így végre tudta hajtani az isztambuli reptéren a 44 halálos áldozatot követelő merényletet – tudta meg a Magyr Idők.

Az RT orosz hírportál szerint Moszkva 2003 óta körözte terrorizmussal kapcsolatos vádakkal a csecsen háborúban is megfordult, orosz állampolgárságú férfit, aki azonban abban az évben Európába távozott, és menedékjogot kért és kapott Ausztriától.

Csatajevet 2008-ban a svéd hatóságok tartóztatták le, mivel gépkarabélyokat, robbanószert és lőszert találtak az autójában. Tevékenységéért több mint egy évet töltött börtönben. Az Amnesty International 2010-ben programot indított, hogy Csatajevet – akit az ukrán hatóságok fogtak el abban az évben – ne adják ki Oroszországnak, mivel aggodalmaik szerint nem várna rá pártatlan bírósági eljárás. Az amerikai Jamestown kutatóintézet egy idén februárban megjelent elemzésében rámutat, valószínűtlen, hogy Csatajev támadást hajtana végre Európában, többek között azért, mert hiányzik a karja.