Porosenko új parancsnokot nevezett ki az ukrán haditengerészet élére


Petro Porosenko ukrán elnök vasárnap bejelentette, hogy Ihor Voroncsenko altábornagyot nevezte ki az ukrán haditengerészet parancsnokának.

Az államfő a bejelentést a dél-ukrajnai Odesszában tette, ahol részt vett a haditengerészet napja alkalmából tartott rendezvényen.

Voroncsenko altábornagy eddig ideiglenesen állt a haditengerészet élén. A kinevezéssel együtt az elnök altengernagyi rangra emelte – közölte az MTI.

Porosenko ünnepi beszédében emlékeztetett arra, hogy az ukrán haditengerészet hajóinak mintegy 70 százalékát veszítette el, amikor Oroszország 2014 tavaszán bekebelezte a Krím félszigetet. Bejelentette egyúttal, hogy két új, hazai gyártású páncélozott tüzérségi hajót adtak át vasárnap tesztelésre a haditengerészetnek. A távolabbi tervekről szólva közölte, hogy újabb hajók építését, valamint a haditengerészet csapásmérő tüzérségi fegyverekkel való ellátását tervezik. Az elnök szavai szerint ez nemcsak az ukrán hadiflotta katonai erejét növeli, hanem lökést ad a tengerparti régiók gazdasági fejlődésének is.

Az államfő kitért arra, hogy jelenleg csaknem hatszáz haditengerész lakik hajókon. Ígéretet tett arra, hogy többségüket mihamarabb lakáshoz juttatja a kormányzat. Szavai szerint erre a célra idén két épületet terveznek katonai szálláshellyé átalakítani.

Porosenko emellett méltatta az odesszaiakat, akik szavai szerint ellenálltak „a Moszkva által generált szeparatista propagandának, megakadályozták az Új-Oroszország (Novorosszija) létrehozására irányuló orosz tervet, és állampolgárként határozottan kiálltak Ukrajna függetlensége, területi egysége és szuverenitása mellett”.

„A Krím megszállása és az Ukrajnával szembeni orosz agresszió után éppen Odessza megye vált az állam védelmének előretolt állásává”

– fogalmazott az államfő.