Bosszúra éhes az Iszlám Állam


A világszerte elkövetett iszlamista merényletek számának növekedése az Iszlám Állam Szíriában és Irakban elszenvedett vereségeinek következménye lehet – fejezte ki véleményét Thomas de Maiziere német belügyminiszter a Reuters brit hírügynökségnek adott keddi interjújában.

Ahogy a dzsihadistákat kezdik kiszorítani az általuk eddig uralt iraki és szíriai területekről, azzal párhuzamosan megnő a veszélye egy úgynevezett aszimmetrikus eltolódásnak – mondta de Maiziere. Ez azt jelenti, hogy

a meghátráló terrorszervezet igyekszik a konfliktusokat területein kívülre helyezni, és “gyengeségét erővé változtatni”. “Lehet, hogy az Európán kívül elkövetett merényletsorozatban ennek eredményét látjuk” – tette hozzá.

A belügyi tárca vezetője ennek ellenére helyeselte a dzsihadisták elleni további fellépést. Hangsúlyozta: Európa és Németország biztonsága továbbra is veszélyeztetett. Ezért szerinte Németországnak még idő előtt a lehető legtöbb értesülést kell megszereznie a fenyegető veszélyekről és a lehetséges merénylőkről. “A tudás hatalom, amennyiben pedig a nemzetközi terrorizmus hatalmas erővel bír, úgy nekünk is egy hatalmas tudásbázissal kell ellene fellépnünk” – mondta de Maiziere.
Az Iszlám Állam vasárnap az iraki fővárosban, Bagdadban elkövetett két merényletben megölt legalább 213 embert, a halálos áldozatok mellett több mint 300-an sebesültek meg.
Múlt pénteken pedig a bangladesi fővárosban, Dakkában több mint tíz órán át tartó támadás során az iszlamisták 20 külföldi és 3 bangladesi túszukkal végeztek. A bangladesi hadsereg, a félkatonai erők tagjai, valamint a rendőrség kommandósai szombat reggel vetettek véget a Gulsan diplomatanegyed két tóparti éttermében lezajlott túszejtésnek. Két bangladesi rendőr is életét vesztette.

mti