Embereket kínoznak és kivégzéseket is végrehajtanak szíriai ellenzéki csoportok


Néhány szíriai ellenzéki csoport a Bassár el-Aszad elnök kormányáéhoz hasonló jogsértő módszereket alkalmaz a polgárháborúban, beleértve kínzásokat, emberrablásokat és statáriális kivégzéseket – állítja az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet egy kedden közzétett jelentésében.

A visszaéléseket az elmúlt négy évben öt fegyveres csoport követte el, köztük néhány olyan is, amelyet az Egyesült Államok, illetve regionális hatalmak támogatnak, illetve ezek mellett az al-Kaida iszlamista terrorszervezet szíriai szárnya.

“Míg néhány civil a fegyveres ellenzéki csoportok ellenőrzése alá került területeken először talán örült a brutális szíriai kormányuralom alóli felszabadulásnak,

a remények, hogy a fegyveres ellenzéki csoportok tiszteletben fogják tartani az emberi jogokat, egyre inkább szertefoszlottak,

ahogy ezek a csoportok egyre jobban a saját kezükbe vették a törvény alkalmazását és komoly visszaéléseket követtek el” – mondja Philip Luther, az emberi jogi szervezet közel-keleti programjának igazgatója.

Az Amnesty International azt szorgalmazza, hogy a külföldi hatalmak csökkentsék az ilyen jogsértéseket elkövető csoportoknak a fegyverszállítást.

A jelentést mintegy 70, Aleppó tartomány egyes részein és Idlíb tartományban, ellenzéki ellenőrzés alatt álló területeken élő emberrel folytatott beszélgetések alapján készítették.

A beszámoló legalább 24 aktivista, etnikai és vallási kisebbségek tagjai, valamint gyerekek elrablásáról számol be.

Szerepelnek benne lőfegyverrel, esetenként a nyilvánosság előtt végrehajtott tömeges kivégzések is. Egyeseket a csuklójuknál fogva függesztettek fel és hagytak ebben a pozícióban órákon át. Voltak, akiket bíráló megnyilvánulások miatt hurcoltak el, másokat egyszerűen azért, mert zenét hallgattak.

Médiaaktivisták arról számoltak be, hogy megfenyegették őket bíráló tudósítások miatt.

(MTI)