Juncker: “retrográd nacionalisták”


Az Egyesült Királyság uniós kilépését (Brexit) pártoló tábort vezető Boris Johnson volt londoni polgármester és Nigel Farage európai parlamenti (EP-) képviselő pusztán “retrográd nacionalisták”, nem pedig hazafiak, az utóbbiak ugyanis nem mondanak le akkor sem, ha a dolgok nehézre fordulnak – jelentette ki Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke kedden az EP strasbourgi plenáris ülésén.

 

“Csak megjegyezném, hogy a Brexit előző heti büszke hősei mára a Brexit szomorú hőseivé váltak” – fogalmazott az unió végrehajtó testületének elnöke Johnsonra és Farage-ra utalva. Juncker elmondta, azt még megérti, hogy a brit kormány időt akar nyerni, azt viszont már nem, hogy a Brexit-kampány vezetői miért nem tudják elmondani, pontosan mit akarnak. “Azt gondoltam volna, hogy van valamilyen tervük. Ahelyett azonban, hogy kidolgoznának egy tervet, inkább elhagyják a hajót” – tette hozzá.
Leszögezte, egyetért azokkal, akik szerint az unióban nem lehet mindent ugyanúgy folytatni, a mély intézményi reformoknak és a szerződések módosításának azonban nincs itt az ideje. Mint mondta, először is a döntések végrehajtásának kell hatékonyabbá válnia, “az Európai Uniót az európaiak uniójává kell tenni”.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke felszólalásában hangsúlyozta, hogy a felek mindegyikének érdekében áll a kiválási folyamat mielőbbi megkezdése, addig azonban nem lehet szó a tárgyalások megkezdéséről. A volt lengyel kormányfő, aki szerint a szoros partnerségi viszony megőrzésére kell törekedni, fontosnak tartotta megismételni, hogy az uniós egységes piachoz való hozzáférés feltétele, hogy Londonnak el kell fogadnia a személyek mozgásának szabadságát is.

Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője úgy vélte, a Brexit-tábornak “láthatólag ötlete sincs arra nézve, hogy hogyan tovább”, aminek következtében az emberek még inkább kiábrándulnak a politikából. A német képviselő szerint a legfontosabb a bizonytalanság megelőzése, ezért rendkívül dicséretes, hogy az Európai Unió előző heti csúcstalálkozójának résztvevői megőrizték a higgadtságukat.

Forrás: MTI