Kárpátaljaiak is felléptek a Művészetek Palotájában


Tizenötödször hangzottak fel református énekek a budapesti Művészetek Palotájában július 2-án. A Kárpát-medencei egyesített kórusban idén – délvidéki, kárpátaljai, felvidéki és partiumi kórustagokkal együtt – tizenöt énekkar tagjai énekeltek. A hangversenyen karmesterként közreműködött Arany János, Berkesi Sándor, Erdélyi Dániel, Süll Kinga. A bibliai szakaszokat Bagdy Emőke, a Károli Gáspár Református Egyetem emeritus professzora olvasta fel, a koncertet lezáró imádságot pedig Halász Béla délvidéki református püspök vezette.

A testvéregyházak is jelen voltak a közreműködők között: az egyesített kórust idén Finta Gergely, a Deák téri evangélikus templom orgonaművésze kísérte, a Baptista Központi Kórust vezető Oláh Gábor karnagy a koncert harmadik blokkját vezényelte és a székesfehérvári Evangélikus Kórust is meghívták a hangversenyre.

Böszörményi Gergely koncertigazgató az est elején a negyedszázados Református Énekek számokban kifejezhető mérlegét is megvonta: 85 kórus, 11 orgonaművész, 19 karnagy, 5 szólista, 256 ének, 24500 testvér, akinek élményt jelentettek az eddigi hangversenyek. Kiemelte, hogy a koncert-istentisztelet is része annak a rendezvénysorozatnak, amelyben ott vannak májusi fesztivál Bakáts téri színpadának előadói, a Ráday utca szórakozóhelyei mellett fáklyával vonulók, akik tudják, hogy alkalmas és alkalmatlan időben is mindig vállalni kell hitünket és erősíteni összetartozásunkat.

A hangverseny keretében Berkesi Sándor, Kollégiumi Kántus karnagya emlékezett meg a száztíz éve született, és idén harminc esztendeje elhunyt Gárdonyi Zoltánról. A karnagy a XX. századi református magyar egyházzene kimagasló alakjának életútját ismertette. (Június 18-án Magyar Örökség-díjjal jutalmazták Gárdonyi Zoltán és fia, Gárdonyi Zsolt zeneszerzői, valamint zenetudósi munkásságát.) Berkesi Sándor vezényletével a Zeneakadémia egykori professzorának Az Isten emberének imádsága és Az Úr dicsérete című kórusműve is megszólalt az este folyamán.

A május végén megrendezett Református Zenei Fesztiválon és a július 2-i hangversenyen is gyűjtöttek adományt, amit a szervezők a Kárpátaljai Református Egyháznak ajánlottak fel. A hangversenyen jelen volt Zán Fábián Sándor kárpátaljai püspök is, akinek a koncert után átadták a teljes (1 379 375 forint) összeget.

Forrás_Reformatus.hu