Reagáltak a pártok a referendumra


Kormánykritikusan fogadták az ellenzéki pártok Áder János bejelentését, aki a kötelező kvóták ügyében indított népszavazást október 2-ára írta ki.

 

A Demokratikus Koalíció szerint október elején az fog kiderülni, hogy az “folytatott EU-ellenes kampánnyal sikerül-e Orbánnak elkezdenie Magyarország kiléptetését az Európai Unióból”. Az ellenzéki párt közleményében az írja, Lázár János és Kovács Zoltán kijelentéseivel egyértelművé vált, hogy a referendum hazánk EU-tagságáról szól.

A Demokratikus Koalíció a közleményében mindenkit arra kér, hogy maradjon távol az októberi népszavazástól. “A távolmaradás is szavazat, aki távol marad, az Magyarország EU-ban maradására szavaz” – írják.

A Jobbik szavazásra buzdítja támogatóit

“A Jobbik a kötelező betelepítési kvótát – csakúgy, mint minden értelmetlen brüsszeli diktátumot – kezdetektől fogva ellenez, ezért a Fidesz minden vágyálmával ellentétben arra kéri tagjait, szimpatizánsait, szavazzanak a kvóta ellen. Reméljük, egyszer végre a Fidesz is szakít azzal a bevett gyakorlatával, hogy “amit Brüsszel kér tőlünk az szükségtelen, méltánytalan és igazságtalan, de teljesítjük!” – írja Mirkóczki Ádám a párt közleményében.

A Jobbik szóvivője emlékeztetett, a párt eredendően azt szeretne, hogy a kvóta elutasítása az Alaptörvényben legyen rögzítve, amely szerintük “sokkal gyorsabb és ingyenes megoldást kínálna”.

Az Együtt bojkottot hirdet

“Az Együtt bojkott-kampányt indít Orbán Európa-ellenes népszavazásával szemben” – ezzel a címmel adta ki közleményét az ellenzéki párt.

Az Együtt szerint a népszavazás valójában a Fidesz Európa-ellenes gyűlöletkampánya, ami ellentétes Magyarország érdekeivel. A párt egyúttal bejelentette, hogy Magyarország teljes jogú Európai Uniós tagságát támogató aláírásgyűjtésbe kezd.

Részvételre buzdít az MLP is

A kvótareferemdumon való részvételre buzdítja a választókat a Magyar Liberális Párt elnöke. A politikus azt mondta, hogy a népszavazási kérdés hamis és manipulatív, mert nincs szó kényszerbetelepítésről, az EU csak azt várja el, hogy Magyarország folytassa le 1294 ember menekültügyi eljárását. A független képviselő emlékeztetett, hogy pártjuk korábban a Kúriához és az Alkotmánybírósághoz fordult, hogy megakadályozza a referendumot. Szavai szerint most már csak egy lehetőségük maradt, “demokrata módon elmenni és igennel szavazni”.

A kérdés az ország uniós elköteleződéséről és hosszú távon az EU-s tagságról szól – fogalmazott, hozzátéve: azért kell igennel szavazni, mert ezzel az európai értékekre igent a kormánynak pedig nemet mondanak. A távolmaradásra buzdítóknak pedig azt üzente, hogy “fotelből nem lehet forradalmat csinálni”, a változásokért aktívan tenni kell.

PM: a Fidesz a valódi problémákról akarja elterelni a figyelmet

A Párbeszéd Magyarországért véleménye szerint a Fidesz az “értelmetlen és érvénytelen” népszavazási kérdéssel és a “hecckampánnyal” a valódi problémákról, a szegénységről, kiszolgáltatottságról, alacsony bérekről, érdemtelen gazdagodásról, leromló egészségügyről és oktatásról szeretné elterelni a figyelmet.

A párt szóvivője az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írja, hogy miután Áder János köztársasági elnök október 2-ra írta ki a népszavazást, a Fidesz még három hónapig a menekültek és az Európai Unió elleni “uszítással foglalná el az embereket”. A politikus azt javasolta a választóknak, hogy ne vegyenek részt a kvótareferendumon, helyette “inkább nézzenek szét maguk körül, és ők mondják meg, mi az, ami valóban fontos számukra”.