Amit a gyerek útlevélről tudni kell


Javában tart a nyári szünidő, amikor sok gyerek utazna külföldre táborozni vagy a szüleivel pihenni. Gyakori eset viszont, hogy csak az utolsó pillanatban kapnak a fejükhöz a szülők: te jó ég, de hiszen a gyereknek nincs útlevele…

Annak jártunk utána, hogy jelenleg milyen szabályok vonatkoznak a gyermekekre. Ebben Olga Postak, a megyei migrációs hivatal sajtófőnöke volt a KárpátHír segítségére.

Korábban lehetőség volt arra, hogy az egyik szülő útlevelében szerepeljen a kiskorú, vagy speciális gyermek úti okmány készüljön a részére. Ám ez az eljárás tavaly óta megszűnt. Jelenleg ugyanolyan típusú, 32 oldalas útlevelet kap a kiskorú is, mint a felnőtt. Születésének pillanatától igényelhető. 16 éves korig négy évre állítják ki, 16 éves kortól viszont már tíz évig érvényes. 16 éves kortól nem kell szülői jelenlét. Akik már rendelkeznek személyivel, önállóan is intézhetik kérelmüket.

Olga Postak tájékoztatása alapján a következő okmányok becsatolására van szükség: a gyermek eredeti keresztlevele és annak fénymásolata, a szülők személyi igazolványainak másolatai, 12 éves korig egy 10×15 cm méretű arckép. Nagyobb korban már a helyszínen készül digitális portré a kérelmezőről. Amennyiben elváltak a szülők, kell a válási bizonyítvány vagy bírósági végzés róla. Ha valaki az egyik szülő nélkül neveli gyermekét, akkor szükség lesz az anyakönyvi hivatal által kiállított, ezt a tényt külön is rögzítő születési kivonatról.

Gyermekek esetében ugyanúgy készülhet biometrikus okmány, mint a felnőtteknél. Kiskorúaknál a szülőknek kell nyilatkozniuk arról, hogy engedélyezik az ujjlenyomatvételt. Az okmány elkészülésének ideje 20 munkanap. De ebben nincs benne a szállítás ideje, mert a dokumentumok nem helyben, hanem Kijevben készülnek. Van mód sürgősségre is, ilyenkor 7 munkanap a határidő.

A migrációs hivatal tájékoztatása szerint az idén eddig 59 ezer útlevél készült el a kárpátaljaiak számára, ennek mintegy az egyharmada gyerekek részére.

Ami pedig az árakat illeti:

normál eljárásban a biometrikus útlevél gyerekeknek 391,47 hrivnya, a nem biometrikus ára kicsivel mérsékeltebb, 325,47 hrivnya. Gyorsított eljárásban a sima okmányért 412,62 hrivnyát, a biometrikus kiadásért pedig 478,62-et kell kifizetni.

Legalábbis hivatalosan…