Megmentenék a nevickei várat


Szakemberek szerint sürgősen lépni kell a nevickei vár megmentése érdekében, mert különben végleg odavesz Kárpátalja egyik különleges történelmi látnivalója.

 

A megyeházán tartott szakértői megbeszélésen arra következtetésre jutottak, hogy történelmi-kulturális emlékhellyé kell nyilvánítani a nevickei várromot, különben az enyészeté lesz. Már most is balesetveszélyes megközelíteni.

A vár maradványai papíron a területileg illetékes Ókemencei Községi Tanácshoz tartoznak, de jogilag nem tisztázott a látnivaló státusza. Az egyetlen megoldás, ha a megyei önkormányzat segítségért fordul a kulturális minisztériumhoz, hogy nyilvánítsák azt történelmi-kulturális emlékhellyé. A lényeg, hogy valódi gazdát találjanak a várnak, és tudjanak anyagi hátteret is biztosítani annak rendbehozatalára. A szomszédos Lemberg megyében ezzel a módszerrel már 11 történelmi emlékhelyet sikerült megmenti, és igazi turistacsalogató vonzerőt kölcsönözni nekik. Az Ungvártól alig tíz kilométerre magasodó Nevicke esetében is ez tűnik az egyetlen járható útnak, figyelmeztetnek a szakemberek.