Nagy a baj Aknaszlatinán


Az Európai Unió illetékesei ma személyesen keresik fel Aknaszlatinát, hogy a helyszínen tájékozódjanak a sóbánya okán kialakult természeti katasztrófaveszéllyel.

Előzetesen Ungváron tekintették át a téma szakértői a kialakult helyzetet. A megyei közigazgatási hivatal kezdeményezésére összehívott válságértekezleten jelen voltak az Európai Unió megbízottjai, kijevi részről az érintett szakminisztériumok képviselői és Joó István magyar kormánybiztos.

Hennagyij Moszkal megyevezető emlékeztetett, hogy már tíz éve kénytelenek voltak bezárni az Aknaszlatinai Sóbányát. A vízbetörések miatt később az országos allergológiai kórház sókabinos kórtermeit is be kellett zárni. Mára már teljesen elárasztotta a víz a vájatokat.

A sóbánya közelében pedig gyakoriak a földomlások, ami az ott élőket is veszélyezteti már, hiszen bármikor bekövetkezhet egy tragédia.

Előfordulhat, hogy a sós víz elárasztja a Tiszát is, ami nemcsak Kárpátalja és Magyarország vonatkozásában jelentene súlyos környezeti csapást, hanem európai léptékben is ökológiai katasztrófát idézhet elő.

Ukrajnának egyszerűen nincs pénze a helyzet megnyugtató kezelésére. Ezért fordultak segítségért Brüsszelhez, amiben a magyar fél közvetítő szerepet tölt be. A mostani helyzet feltérképezése után egy szakmai csoport érkezhet Aknaszlatinára, hogy kidolgozza a válsághelyzet kezelésének pontos módját, felmérje a projekt anyagi vonzatát.

A tervek között szerepel, hogy olyan szintű megoldást találjanak a katasztrófahelyzetre, amivel esetleg újra beindíthatnák a sóbányát is, ami még anyagi hasznot is hozhatna. Ukrajnában jelenleg csupán egy sóbánya üzemel, de az Artemszil alig pár kilométerre van a donbászi harci övezettől.