Október elején tartják a megismételt osztrák elnökválasztást


Az osztrák alkotmánybíróság pénteki ítélete szerint a szavazatszámlálás körüli szabálytalanságok miatt egész Ausztriában meg kell ismételni az elnökválasztást. A bíróság főként 14 körzet formális szabálytalanságai miatt döntött így.

Az elnökválasztás második fordulóját az alkotmánybíróság múlt heti határozata értelmében kell megismételni, mivel a bírák helybenhagyták a szavazatszámlálás érvényességét kétségbe vonó szabadságpárti beadványt.

A bíróság főként 14 körzet formális szabálytalanságai miatt döntött így. A döntést még formálisan a parlament illetékes bizottságának is jóvá kell hagynia.

A testület ítéletéből kiderül, hogy a bírák helybenhagyták az elnökválasztás érvényességét kétségbe vonó szabadságpárti beadványt, amely a szavazatszámlálás során elkövetett szabálytalanságokra hivatkozott. A testület, amely az elmúlt héten négy napon át 90 tanút hallgatott meg, úgy látta, bár nem látta bizonyítottnak a manipulációt (csak formális hibák történtek, pl. az, hogy hétfő reggel 9 óra helyett sok helyen már vasárnap este elkezdték megszámolni a szavazatokat)), már egy jogtalanság lehetősége is ok arra, hogy megismételjék az elnökválasztást.

A május 22-i választáson szoros küzdelemben Alexander Van der Bellen, a Zöldek által támogatott független államfőjelölt nyert, a voksok 50,35 százalékát szerezve meg, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltjével, Norbert Hoferrel szemben, akit a szavazásra jogosultak 49,65 százaléka támogatott.

mti