Őrizetbe vettek egy francia férfit, aki iszlamista támadás sérültjének állította be magát

A poster of  French entertainer Coluche, founder in 1985 of French charitable organisation 'Les Restos du Coeur' (Restaurants of the Heart) is displayed on November 28, 2011 in Villeurbanne, centraleastern France,as  people arrive to take food in a "Resto du Coeur", some hours after the launching of the 27th winter campaign. Some 60,000 volunteers are expected to participate in the 2011-2012 charity campaign to distribute food to the needy. Les Restos du Coeur, welcomed last year some 860,000 people and provided 109 millions of meals.
AFP PHOTO / JEAN-PHILIPPE KSIAZEK

Őrizetbe vette a francia rendőrség kedden a Restos du Coeur nevű segélyszervezet egyik helyi vezetőjét, amiért múlt héten azt állította, hogy két iszlamista támadó megsebesítette Párizs Montreuil nevű elővárosában – közölték rendőrségi források.

A nyomozók azt gyanítják, hogy a férfi hazudott. “Kitalált bűntett bejelentése miatt vettük őrizetbe” – erősítette meg a rendőrség a TF1 kereskedelmi televízió értesülését.
A hasán és a kulcscsontján megsérült férfi múlt pénteken maga hívta fel a rendőrséget azzal, hogy a munkahelyén rátámadt egy férfi és egy nő. Elmondása szerint a férfi baltával akarta megütni, de sikerült kitérnie az ütés elől, viszont a nő többször megszúrta egy késsel.

A 60 éves önkéntes azt is állította, hogy a pár Allah akbar! felkiáltással támadt rá, majd elmenekült a helyszínről. A férfit kórházba szállították, nem volt életveszélyben.

A rendőrség először szándékos emberölési kísérlet gyanújával indított eljárást, de az iszlamista támadásra utaló jeleket már akkor is óvatosan kezelte, és arra hívta fel a figyelmet, hogy előbb ki kell vizsgálni a támadók pszichológiai állapotát és viszonyukat az áldozatukkal.

Az ügyben a bűnügyi rendőrség indított vizsgálatot, a párizsi ügyészség terrorelhárítási részlege nem is foglalkozott a támadással.
Szemtanúk hiányában a nyomozók gyorsan arra kezdtek gyanakodni, hogy a férfi csak kitalálta, hogy megtámadták.

mti