Összesen 4500 migránst mentettek ki a Földközi-tengerből kedden


Csak kedden 4500 embert kellett kimenteni a földközi-tengerből a viharos hétvégét követően.
Mintegy 4500, gumicsónakokon és fából készült hajókon érkező migránst mentettek ki kedden a Földközi-tengerből, miután a térségben uralkodó időjárás jobbra fordult a viharos hétvégét követőn – közölte az olasz parti őrség.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) az olasz parti őrség bejelentését megelőző keddi közlése szerint Olaszországba az idén több mint 67 ezer migráns érkezett.

Míg a tavalyi év azonos időszakához képest kevesebben érkeztek 2016-ban, addig megugrott a veszélyes tengeri átkelés során életüket vesztett menekültek száma. A múlt héten például egy gumicsónak aljában tíz halott nőt találtak a mentést végzők.

A parti őrség szerint a nap folyamán több mint 30 mentőakciót koordináltak, amelyekben a hatóság saját Diciotti nevű hajója mellett a haditengerészet egységei, az uniós határőrizeti ügynökség, a Frontex hajói és humanitárius szervezetek vettek részt.

Miközben az EU-török migrációs egyezmény következtében visszaesett a görög égei-tengeri szigetekre érkező menekültek száma, addig megugrott az Észak-Afrikából, különösen pedig a Líbiából és Egyiptomból Olaszországba csónakokon igyekvő migránsok száma. Az IOM szerint a veszélyes földközi-tengeri út idén 2438 ember életét követelte.