Több mint ezer migráns próbált bejutni MagyarországraAz elmúlt 24 órában 1060 illegális migráns kísérelt meg Magyarországra jutni – erről a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója beszélt az M1 aktuális csatornán szerda reggel.

TOPSHOTS
A group of migrants walks on the road towards the border with Hungary, near the northern Serbian town of Kanjiza, on June 25, 2015. Hungary said it has indefinitely suspended the application of a key EU asylum rule in order "protect Hungarian interests", prompting Brussels to seek immediate clarification. Illegal immigrants cross Serbia on their way to other European countries as it has land access to three members of the 28-nation bloc -- Romania, Hungary and Croatia.  AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC

Bakondi György elmondta: 190-en sikeresen átjutottak a kerítésen, 870 ember átjutását pedig megakadályozták a magyar hatóságok.

Beszámolt arról is, hogy arra számít, lesz visszatartó ereje az új határellenőrzési rendszernek, mivel jelentős lehet a megelőző hatása, ha a migránsok azt látják, nem érdemes próbálkozniuk, mivel 100 százalékban elfogják őket. Hozzátette:

az új szabályok szerint, ha elfogják a migránst és nem történt bűncselekmény, akkor szabálysértési eljárás keretében visszakísérik őt az áteresztő kapuhoz.

Ott tájékoztatják arról, hol adhatja be a kérelmét és visszaküldik a kerítés túloldalára. Bakondi György ismertetése szerint a migránsok együttműködőek, tudomásul veszik a tájékoztatást. Jelenleg 300-350-an várakoznak Tompánál és Röszkénél a tranzitzónákban – mondta.

A főtanácsadó arról is beszámolt, hogy megerősítették a határvédelmi erőket, összesen 10 ezer katona és rendőr teljesít szolgálatot a migráció elleni küzdelemben. Elmondta: a technikai eszközöket is megnövelték, hőkamerákat, helikoptereket használnak, mivel azt tapasztalták, hogy a határ túloldalán az embercsempész szervezetek szintén ilyen eszközöket használnak arra, hogy a magyar járőrözést kifigyelve találjanak olyan pontot, ahol be tudnak jutni az országba.

(mti)