Több mint ezer migráns próbált bejutni Magyarországra


Az elmúlt 24 órában 1060 illegális migráns kísérelt meg Magyarországra jutni – erről a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója beszélt az M1 aktuális csatornán szerda reggel.

Bakondi György elmondta: 190-en sikeresen átjutottak a kerítésen, 870 ember átjutását pedig megakadályozták a magyar hatóságok.

Beszámolt arról is, hogy arra számít, lesz visszatartó ereje az új határellenőrzési rendszernek, mivel jelentős lehet a megelőző hatása, ha a migránsok azt látják, nem érdemes próbálkozniuk, mivel 100 százalékban elfogják őket. Hozzátette:

az új szabályok szerint, ha elfogják a migránst és nem történt bűncselekmény, akkor szabálysértési eljárás keretében visszakísérik őt az áteresztő kapuhoz.

Ott tájékoztatják arról, hol adhatja be a kérelmét és visszaküldik a kerítés túloldalára. Bakondi György ismertetése szerint a migránsok együttműködőek, tudomásul veszik a tájékoztatást. Jelenleg 300-350-an várakoznak Tompánál és Röszkénél a tranzitzónákban – mondta.

A főtanácsadó arról is beszámolt, hogy megerősítették a határvédelmi erőket, összesen 10 ezer katona és rendőr teljesít szolgálatot a migráció elleni küzdelemben. Elmondta: a technikai eszközöket is megnövelték, hőkamerákat, helikoptereket használnak, mivel azt tapasztalták, hogy a határ túloldalán az embercsempész szervezetek szintén ilyen eszközöket használnak arra, hogy a magyar járőrözést kifigyelve találjanak olyan pontot, ahol be tudnak jutni az országba.

(mti)