Ukrán válság: július 13-án ismét összeül a NATO-Oroszország Tanács


Újra összeül a NATO-Oroszország Tanács július 13-án. A testület ülései azért szüneteltek két éven át, mert Moszkva beavatkozott az ukrán polgárháborúba. A brüsszeli tanácskozásnak az ukrán válság és az afganisztáni helyzet lesz a két fő témája.

Közel kétéves szünet után július 13-án második alkalommal is összeül a NATO-Oroszország Tanács, amely Moszkva ukrajnai beavatkozása miatt fagyasztotta be az ülésezést 2014 nyarán – jelentette be az észak-atlanti szövetség szerdán.

A Brüsszelben megrendezett, nagyköveti szintű tanácskozásnak az ukrán válság és az afganisztáni helyzet kérdése lesz a középpontjában. A résztvevők emellett a katonai tevékenységek átláthatóságát és kockázatcsökkentését is megvitatják majd.

Jens Stoltenberg, a katonai szervezet főtitkára közölte, hogy az Oroszországgal folytatott gyakorlati együttműködés továbbra is fel van függesztve, de nyitva szándékoznak tartani a csatornákat a politikai párbeszéd előtt.

Miközben a Nyugat és Oroszország továbbra is szemben állnak egymással Ukrajnát illetően, az ismételt találkozó szakértők szerint azt jelentheti, hogy a felek hajlandóságot mutatnak a viszony javítására.

A bizalomépítés jegyében 2002-ben létrehozott NATO-Oroszország Tanács kétéves szünet után áprilisban ülésezett először. A párbeszédet 2014 márciusát követően fagyasztották be, mert Oroszország elcsatolta Ukrajnától a Krím félszigetet.

A Nyugat azzal vádolja Moszkvát, hogy a Krím félszigetet a nemzetközi jog megsértésével csatolta el Ukrajnától, illetve hogy Oroszország felkelő erőket támogat Kelet-Ukrajnában.

mti