A NATO-főtitkár elmondta, hányadán állnak Moszkvával


A NATO nem működik együtt Oroszországgal a gyakorlatban, ugyanakkor nem függesztette fel a párbeszédet Moszkvával, ennek fóruma a NATO-Oroszország Tanács, amelynek mindig készen kell állnia a nagykövetinél magasabb szintű egyeztetésre is, jelentette ki Jens Stoltenberg. A NATO négy zászlóaljat telepít a Baltikumba és Lengyelországba, ezek pontos elhelyezéséről az aktuális csúcstalálkozón döntenek. A fehérorosz külügyminiszter szerint válaszlépést követel a megerősítendő NATO-jelenlét.

Jens Stoltenberg, NATO főtitkára a július 7-én, pénteken kezdődő varsói NATO-csúcstalálkozóra érkezett Lengyelországba. Csütörtök délután Andrzej Duda lengyel elnökkel tárgyalt, az előzetes egyeztetésen részt vett Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter és Antoni Macierewicz nemzetvédelmi miniszter is.

Az egyeztetést követő sajtóértekezleten Stoltenberg a NATO-Oroszország Tanács július 13-án esedékes üléséről érdeklődő újságírói kérdésre reagálva rámutatott: a Krím 2014 márciusi elfoglalása után

a NATO “felfüggesztette a gyakorlati együttműködést Oroszországgal”,

és ezzel egy időben “a hidegháború befejezése óta a legnagyobb erőfeszítéseket tette a védelmi képességek növelésére”.

“Nem függesztettük fel ugyanakkor a politikai párbeszédet” – emelte ki Stoltenberg, hozzátéve, hogy a dialógust éppen a NATO-Oroszország Tanács nagyköveti szintű megbeszélései jelentik. A 2002-ben létrehozott Tanács kétéves szünet után áprilisban ülésezett először.

Az atlanti szövetség és Moszkva közötti párbeszédben “lépésről lépésre kell haladni” – vélte Stoltenberg, hozzátéve, hogy az adott helyzettől függően “kell felmérni, megérett-e a helyzet a magasabb, miniszteri szintű találkozókra”.

mti nyomán