Először van magyar alpolgármestere az erdélyi Segesvárnak


Először van magyar alpolgármestere az erdélyi Segesvárnak, ahol a magyar lakosság számaránya alig 16 százalék – adta hírül a Szekelyhon.ro erdélyi hírportál.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeit képviselő Tóth Tivadart a helyi önkormányzati testület választotta alpolgármesterré, miután a magyar érdekvédelmi szövetség megállapodásra jutott a román balközép Szociáldemokrata Párttal (PSD). Romániában egy hónappal ezelőtt voltak a helyhatósági választások.
Brassai Zsombor, az RMDSZ Maros megyei elnöke történelmi fordulatként jellemezte az alpolgármester-választást, hiszen a helyi magyarság rendszerváltozás után először szerzett tisztséget az erdélyi város vezetésében.

Az RMDSZ-nek az eddigi két önkormányzati képviselő helyett hármat sikerült bejuttatnia az önkormányzatba, a hét szociáldemokrata képviselővel együtt pedig éppen hogy többséget alkotnak.

Az RMDSZ Maros megyében a PSD-vel kötött megállapodást, és ennek köszönhetően vált a megyei önkormányzat elnökévé Péter Ferenc. A megyei megállapodásnak volt része a segesvári alpolgármesteri tisztség is.
A Marosvásárhelytől mintegy 50 kilométerre fekvő Segesvár középkori váráról híres, amely Kelet-Közép-Európában az egyetlen ilyen műemlék létesítmény, amely lakott terület. A város jelentős számú külföldi turistát vonz.

mti