Fico a magyar kvótareferendumról


Robert Fico szerint nem zárható ki, hogy a visegrádi négyek között is szóba kerül a magyarországi kvótareferendum kérdése, mert “minden államnak lehetősége és joga van népszavazást tartani az uniót érintő, legkülönbözőbb kérdésekben”.

 

Szlovákia és Magyarország kapcsolata a történelem során sosem volt ennyire jó, mint most – jelentette ki Robert Fico szlovák miniszterelnök Strasbourgban. Szerinte nem zárható ki, hogy a visegrádi négyek között is szóba kerül a magyarországi kvótareferendum kérdése. Minden államnak lehetősége és joga van népszavazást tartani az uniót érintő, legkülönbözőbb kérdésekben – tette hozzá.

Robert Fico szerint az uniós tagságról szóló újabb népszavazások kiírására lehet számítani a tagországokban, ha az unió nem talál megnyugtató válaszokat az Európát érő kihívásokra az elkövetkezendő hónapokban. Szerinte Pozsonynak kell elsőként szembenéznie az unió felbomlásának veszélyével.

Elmondta, hogy a szeptember 16-án esedékes uniós csúcson az Európai Unió “állapotfelmérését” szeretné elvégezni, különös tekintettel az unió nyitottságát nélkülöző kommunikációjára, amely véleménye szerint “súlyos hiba”.

Az uniós csúcs másik fontos témájaként említette az uniót érintő biztonsági kockázatok megtárgyalását. Kijelentette: meglehetősen nagy a terrorizmustól való félelem a tagországok polgárainak körében, és erre ugyancsak megnyugtató válaszokat kell adni és hatékony intézkedéseket kell hozni a súlyos bizalomvesztés elkerülése érdekében.

Az uniós tagságot elutasító brit népszavazással kapcsolatban úgy vélekedett, nem helyes az uniós szerződések felülvizsgálata és azok módosítása. Az uniónak most leginkább a Lisszaboni szerződésben rejlő lehetőségeket kellene kihasználnia.

Forrás: MTI