Észak-Korea megfenyegette az Egyesült Államokat


Észak-Korea külügyminisztériuma csütörtökön “hadüzenetként” értékelte azt, hogy előző nap az amerikai pénzügyminisztérium első alkalommal szankciókat vetett ki az Észak-Koreát irányító Kim Dzsong Unra és a világtól elzárt, kommunista ország több vezetőjére. A KCNA észak-koreai hivatalos hírügynökség tette közzé a külügyi tárca közleményét, amely szerint az Egyesült Államok kényszerintézkedései “a lehető legellenségesebb cselekedetnek” és “nyílt hadüzenetnek” számítanak.

Az amerikai pénzügyi tárca az emberi jogok súlyos megsértésére – egyebek mellett kínzásokra, kényszermunkára és jogtalan kivégzésekre – hivatkozva vetette ki szankcióit. A lépés értelmében az érintettek vagyonát befagyasztják az Egyesült Államokban.

Washington bejelentését követően Phenjan azonnal a szankciók visszavonására szólította fel az amerikai kormányt, és kilátásba helyezte az összes diplomáciai csatorna megszakítását, ha erre nem kerül sor.

“Az Egyesült Államok vakmerően kihívta legfőbb vezetőnket, és a lehető legellenségesebb tettre ragadtatta magát, s ez túlmutat az úgynevezett emberi jogi kérdésben mutatkozó, eddigi ellenségeskedésen” – szögezte le a közlemény.

A külügyi tárca azt hangoztatta, hogy Phenjan “rendkívüli jelentőségű ellenlépéseket” helyezett kilátásba. A dokumentum nem részletezte az intézkedés természetét.

Az Észak-Koreával hivatalosan továbbra is háborúban álló Dél-Korea üdvözölte szerdán Washington döntését, amellyel gyakorlatilag feketelistára helyezte Kim Dzsong Unt. Szöul reményét fejezte ki, hogy a döntés hozzájárul a kommunista országban elkövetett emberijog-sértések napvilágra kerüléséhez.

mti