Hétfőtől lehet jelentkezni az egyetemekre


Az idén már csak elektronikus formában lehet jelentkezni a felsőfokú tanintézményekbe.

 

Tavaly még párhuzamosan lehetett, azaz személyesen a kiválasztott egyetemeken és főiskolákon, valamint az internetes rendszeren keresztül. Idén már csak az utóbbi módon fogadják a jelentkezéseket.

A dokumentációk digitális úton történő benyújtása június 11-én, hétfő éjféltől kezdődik. A szakminisztériumban azt tanácsolják, ne rohamozzák meg rögtön az első nap a jelentkezési oldalt, mert az a rendszer összeomlásához vezethet. A jelentkezést benyújtani 16 napon át, egészen június 27-ig lehetséges. Úgysem a jelentkezés idősorrendje dönt, hanem az emelt szintű érettségi eredményei alapján történik a rangsorolás.

Akiknek nincs internetes hozzáférési lehetőségük, valamint szkennerjük – hiszen néhány dokumentumot bemásolni szükséges –, azok felkereshetik bármely felsőfokú tanintézményt, és ott segítenek a jelentkezésben, függetlenül attól, hova is jelentkezik a diák.

Lényeges újdonságnak számít az idén, hogy az eddigi 5 helyett akár 15 szakirányra is beadható egyszerre a jelentkezés, és a tanintézmények száma sincs korlátozva, mint ahogyan eddig volt.