NATO-csúcs: Oroszország nem érti a félelmeket


Moszkva reméli, hogy a “józan ész” felülkerekedik a varsói NATO-csúcstalálkozón, és abszurdnak tartja, hogy az észak-atlanti szövetség Oroszország felől fenyegető veszélyről beszél – jelentette ki pénteken Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője.

Újságíróknak nyilatkozva Peszkov elmondta, hogy Moszkvában szoros figyelemmel követik a varsói csúcstalálkozót, és szeretnék remélni, hogy azon felülkerekedik a józan ész és a konfrontáció elkerülésére irányuló politikai akarat.

Oroszország, mint ahogy a múltban, továbbra is nyitott a párbeszédre, érdekelt az együttműködésben, de csak ha az a kölcsönös előnyökre épül, és figyelembe veszi a kölcsönös érdekeket

– hangsúlyozta. A Kreml-szóvivő szerint Oroszország és a NATO között tág tere nyílik az együttműködésnek, ha a katonai szövetségnek sikerül lemondani az állítólagos orosz fenyegetésről szóló abszurd retorikáról.

Abszurdum Oroszországból kiinduló veszélyről beszélni, amikor Európa közepén emberek tucatjai halnak meg, a Közel-Keleten naponta emberek százai veszítik életüket

– vélekedett Peszkov. Szerinte Nyugaton azért építenek orosz ellenségképet, azért gerjesztenek oroszellenességet, hogy aztán erre az érzelmi alapra támaszkodva újabb és újabb légvédelmi és szárazföldi erőket helyezzenek el Oroszország határai felé közeledve.

Együttműködés csak akkor lehetséges – hangsúlyozta Peszkov -, ha bizalomerősítő intézkedéseket hoznak a földrészen, és a valódi fenyegetéssel, a terrorizmus elleni harccal foglalkoznak.

mti

NATO-csúcs – Szakértő: a keleti tagállamok különösen rettegnek Oroszországtól