NATO-csúcs: Putyin telefonált Merkelnek és Hollande-nakAz ukrán féllel szembeni nagyobb nyomásgyakorlásra kérte fel Vlagyimir Putyin orosz elnök Francois Hollande francia államfőt és Angela Merkel német kancellárt pénteki közös telefon beszélgetésük során az Oroszország, Ukrajna és a felkelők között létrejött minszki megállapodások végrehajtása érdekében – közölte a Kreml.

A francia és a német politikus ugyanis Petro Porosenko ukrán elnökkel készül találkozni a varsói NATO-csúcson. Putyin a telefonbeszélgetés során provokatívnak minősítette az ukrán hadsereg délkelet-ukrajnai tevékenységét, de egyúttal a kelet-ukrajnai válság politikai megoldását sürgette – tűnt ki a Kreml tájékoztatásából.

Putyin, Merkel és Hollande hangsúlyozta, hogy serkenteni kell a párbeszédet a válságban érintett felek között. Emellett aggodalmukat fejezték ki a 2015 februárjában, Minszkben létrejött fegyverszüneti megállapodás gyakori megsértése miatt.

A három politikus hangsúlyozta Ukrajna alkotmányos reformjának, Kelet-Ukrajna különleges jövőbeni státusának, a helyi választások megtartásának és az amnesztiának a szükségességét a Kreml közleménye szerint. Merkel, Putyin és Hollande beszélgetésük során fontos szerepet tulajdonítottak a fegyvernyugvás biztosításában az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelőinek.

mti