Orosz kémhajó figyeli a hadgyakorlatot HawaiinálAz amerikai haditengerészet szerint egy orosz kémhajó figyeli a világ legnagyobb nemzetközi tengeri hadgyakorlatát, a RIMPAC-et Hawaiinál. A haditengerészet szerint a hajó jelenléte nem befolyásolja a hadgyakorlatot. A RIMPAC-en 2016-ban 26 ország vesz részt, Oroszország uroljára 2012-ben vett részt.

Un avión caza Sukhoi-30 venezolano sobrevuela el destructor ruso "Pedro el Grande", en las maniobras navales conjuntas entre la Armada Nacional Bolivariana y buques de la flota norte de la Armada de la Federación Rusa.

Orosz kémhajó tűnt fel Hawaii mellett nemzetközi vizeken, a Csendes-óceán peremén (RIMPAC) elnevezésű hadgyakorlat alatt, de jelenléte nem fogja zavarni a manővert – erősítette meg július 7-én, csütörtökön az Egyesült Államok haditengerészete.

Clint Ramsden főhadnagy, az amerikai csendes-óceáni flotta szóvivője szerdán elmondta: a Balzam-osztályú kémhajó nemrég érkezett.

“Tudjuk, hogy ott van, és megtettünk minden szükséges óvintézkedést, hogy megvédjük a fontos információinkat.
Jelenléte azonban nem zavarja a hadgyakorlat megtartását”

– jelentette ki Ramsden.

Ramsden nem közölte az orosz hajó helyzetét, csak azt, hogy az Egyesült Államok 200 tengeri mérföldes kizárólagos gazdasági övezetén belül tartózkodik.

Az amerikai haditengerészet is végzett már hasonló műveleteket idegen partok előtt.
Ramsden szerint ugyanakkor az Egyesült Államok betartja a hajózás és átrepülés szabadságának nemzetközi jogi alapelvét.

mti