Több tízezrünk és a jogosítványunk is bánhatja az ittas vezetést


Az ukrán parlament csütörtökön elfogadta azt a törvénytervezetet, amely jelentősen szigorítja az ittas vezetésért járó büntetést. Az UNIAN hírügynökség beszámolója szerint a szavazáskor jelen lévő 300 képviselőből 243 támogatta a javaslatot.

Az új szabályozás értelmében az első alkalommal történt ittas vezetést 10 200 hrivnya pénzbírsággal (az adózatlan minimálbér 600-szorosa a mostani 200-szeres helyett) és a jogosítvány egy évre történő bevonásával fogják büntetni.

Ha a járművezetőt egy éven belül ismét elkapják, a pénzbírság a korábbi duplája (20 400 hrivnya) lesz, a jogosítványát pedig már három évre vonják be. Ha egy éven belül kétszer is ittasan ül a volán mögé, a bírság ismét duplázódik, vagyis már 40 800 hrivnya lesz, és tíz évre fosztják meg vezetői engedélyétől. A vétkes autóját is lefoglalhatják és el is árverezhetik. A megengedett alkoholszint mértéke nem változik, 0,2 ezrelék marad.

Ha valaki nem ivott, de bódult állapotban (azaz drog vagy gyógyszer hatása alatt) ült a kormány mögé, ennek a büntetése azonos az ittas vezetésért járóval.

Az új szabályozás egy nappal azután lép életbe, hogy a hivatalos közlönyben megjelent.
Ennek a törvénytervezetnek a benyújtásához a szomorú ukrajnai statisztika vezetett, amely szerint 2015-ben 93100 dokumentált baleset volt ittas vezetés miatt, ami azt jelenti, hogy naponta 255. Ezek közül 2358 esetben 317 ember hunyt el és 3203-a sérültek meg. Összehasonlítva az ukrajnai és európai statisztikát: Európában 100 ezer emberre négy halálos baleset jut, míg Ukrajnában ez 18.