Beregszász polgármestere ismét Kecskeméten járt

babjak

Babják Zoltán arról tárgyalt Mák Kornél alpolgármesterrel, hogy Kecskemét hogyan tudná segíteni Beregszász városát – közölte a Hiros.hu.

A BEKECS (Beregszász-Kecskemét Baráti Kör Egyesület) rendszeresen támogatja az intenzív kapcsolattartást. Babják Zoltánt, Beregszász polgármesterét és Darcsi Karolinát, a a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség kommunikációs titkárát Mák Kornél alpolgármester fogadta a Városházán. A beszélgetésen szó esett arról, Kecskemét mivel tudná segíteni a határon túli települést.

Babják elmondta, nincs akkora adomány, aminek Beregszász ne örülne. Mesélt egy új tábor létesítéséről szóló tervezetről is. A táborban külön női és férfi szálláshelyek és kilátó is épülne, a cél az, hogy az év 365 napján üzemeltethető legyen, nem szeretnék a kihasználtságot csupán a nyárra korlátozni. Azt is megtudhattuk, hogy a magyar kormány segítségével és a testvérvárosi koncepciók mentén már eddig is több száz gyerek táboroztatása válhatott valóra. A kettős állampolgárságnak köszönhetően pedig egyre népszerűbb Kárpátalja-szerte a magyar nyelv oktatása.

A turizmus fejlődése kapcsán szóba került a termálvíz, ami hatalmas erőssége a területnek, illetve, hogy a méz, a szárított gomba és a befőtt is igen fontos bevételi forrása a városnak.

Az ukrajnai állapotok kapcsán a polgármester elmondta, hogy a keleti megyében jelenleg is 130 beregszászi fiatal katona harcol. Beregszásznak a harcok kirobbanása óta négy halottja van.Ennek hatására több száz fiatal hagyta hátra otthonát és múltját, hogy biztonságosabb helyen kezdjen új életet.

Babják Zoltán azt is kifejtette, büszke arra, hogy “sikerült a novemberi választást úgy felépíteni, hogy sikeresen egységre vitték a különböző elképzeléseket”, így a konstruktív közös munkára koncentrálhatnak.