Beregszász polgármestere ismét Kecskeméten járt


Babják Zoltán arról tárgyalt Mák Kornél alpolgármesterrel, hogy Kecskemét hogyan tudná segíteni Beregszász városát – közölte a Hiros.hu.

A BEKECS (Beregszász-Kecskemét Baráti Kör Egyesület) rendszeresen támogatja az intenzív kapcsolattartást. Babják Zoltánt, Beregszász polgármesterét és Darcsi Karolinát, a a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség kommunikációs titkárát Mák Kornél alpolgármester fogadta a Városházán. A beszélgetésen szó esett arról, Kecskemét mivel tudná segíteni a határon túli települést.

Babják elmondta, nincs akkora adomány, aminek Beregszász ne örülne. Mesélt egy új tábor létesítéséről szóló tervezetről is. A táborban külön női és férfi szálláshelyek és kilátó is épülne, a cél az, hogy az év 365 napján üzemeltethető legyen, nem szeretnék a kihasználtságot csupán a nyárra korlátozni. Azt is megtudhattuk, hogy a magyar kormány segítségével és a testvérvárosi koncepciók mentén már eddig is több száz gyerek táboroztatása válhatott valóra. A kettős állampolgárságnak köszönhetően pedig egyre népszerűbb Kárpátalja-szerte a magyar nyelv oktatása.

A turizmus fejlődése kapcsán szóba került a termálvíz, ami hatalmas erőssége a területnek, illetve, hogy a méz, a szárított gomba és a befőtt is igen fontos bevételi forrása a városnak.

Az ukrajnai állapotok kapcsán a polgármester elmondta, hogy a keleti megyében jelenleg is 130 beregszászi fiatal katona harcol. Beregszásznak a harcok kirobbanása óta négy halottja van.

Ennek hatására több száz fiatal hagyta hátra otthonát és múltját, hogy biztonságosabb helyen kezdjen új életet.

Babják Zoltán azt is kifejtette, büszke arra, hogy “sikerült a novemberi választást úgy felépíteni, hogy sikeresen egységre vitték a különböző elképzeléseket”, így a konstruktív közös munkára koncentrálhatnak.