73 éve történt a volhíniai mészárlás


A Jobbik tisztelettel emlékezik és fejet hajt azon lengyel emberek emléke előtt, akiket 73 évvel ezelőtt az úgynevezett volhíniai véres vasárnap során gyilkoltak le az Ukrán Felkelő Hadsereg (UPA) tagjai a korábban Lengyelországhoz tartozó, ma Nyugat-Ukrajna területen – olvashatjuk a Jobbik által kiadott közleményben. Néhány napja a lengyel szenátus elfogadott egy határozatot, amiben felszólítják a lengyel szejmet, hogy július 11-ét nyilvánítsák nemzeti emléknapnak. Amennyiben a lengyel parlament elfogadja, az kiélezheti a lengyel-ukrán viszonyt és az ukrán politikusok már válasz lépésként gondolkodnak.

Az UPA ezen a napon közel 100 lengyel települést támadott meg, kihasználva a lehetőséget, hogy lakóik a vasárnapi szentmisére igyekeztek.

Az UPA lengyelek ellen elkövetett atrocitásai során körülbelül 100 ezer ember vesztette életét.

Az esemény azonban nem csak az ukrán szélsőségesek brutális kegyetlenkedésével, de a lengyel–magyar barátság egy szép példájával is bevonult a történelembe: a lengyel Honi Hadsereg jelentései szerint a megszálló magyar katonák számos esetben álltak ki a lengyel falvak népe mellett, ha kellett, fegyverrel védve meg a lengyel embereket a soviniszta UPA támadásaitól – írja Mirkóczki Ádám, az Interparlamentáris Unió Lengyel–Magyar Baráti Tagozatának alelnöke.

A mészárlásokról és a magyar katonák bátor kiállásáról évtizedekig beszélni sem volt szabad. A Jobbik Magyarországért Mozgalom ezért elkötelezett abban, hogy

a volhíniai véres vasárnap eseményeit és a lengyel nemzet szenvedéseit a közvéleménnyel megismertesse.

Annál is inkább fontosnak tartjuk ezt, mert a gyilkosságok és kegyetlenkedések ezreit elkövető Ukrán Felkelő Hadsereg tagjait a mai kijevi vezetés nemzeti hősként tiszteli, a soviniszták vörös-fekete zászlaja pedig egyre több helyen tűnik fel az országban, miközben az Ukrajnában élő lengyelek, magyarok, románok, oroszok és más nemzetiségek helyzete egyre kilátástalanabbá válik a terroristákat védő kormány regnálása alatt – irja a jobbikos országgyűlési képviselő.