73 éve történt a volhíniai mészárlásA Jobbik tisztelettel emlékezik és fejet hajt azon lengyel emberek emléke előtt, akiket 73 évvel ezelőtt az úgynevezett volhíniai véres vasárnap során gyilkoltak le az Ukrán Felkelő Hadsereg (UPA) tagjai a korábban Lengyelországhoz tartozó, ma Nyugat-Ukrajna területen – olvashatjuk a Jobbik által kiadott közleményben. Néhány napja a lengyel szenátus elfogadott egy határozatot, amiben felszólítják a lengyel szejmet, hogy július 11-ét nyilvánítsák nemzeti emléknapnak. Amennyiben a lengyel parlament elfogadja, az kiélezheti a lengyel-ukrán viszonyt és az ukrán politikusok már válasz lépésként gondolkodnak.


Az UPA ezen a napon közel 100 lengyel települést támadott meg, kihasználva a lehetőséget, hogy lakóik a vasárnapi szentmisére igyekeztek.

Az UPA lengyelek ellen elkövetett atrocitásai során körülbelül 100 ezer ember vesztette életét.

Az esemény azonban nem csak az ukrán szélsőségesek brutális kegyetlenkedésével, de a lengyel–magyar barátság egy szép példájával is bevonult a történelembe: a lengyel Honi Hadsereg jelentései szerint a megszálló magyar katonák számos esetben álltak ki a lengyel falvak népe mellett, ha kellett, fegyverrel védve meg a lengyel embereket a soviniszta UPA támadásaitól – írja Mirkóczki Ádám, az Interparlamentáris Unió Lengyel–Magyar Baráti Tagozatának alelnöke.

A mészárlásokról és a magyar katonák bátor kiállásáról évtizedekig beszélni sem volt szabad. A Jobbik Magyarországért Mozgalom ezért elkötelezett abban, hogy

a volhíniai véres vasárnap eseményeit és a lengyel nemzet szenvedéseit a közvéleménnyel megismertesse.

Annál is inkább fontosnak tartjuk ezt, mert a gyilkosságok és kegyetlenkedések ezreit elkövető Ukrán Felkelő Hadsereg tagjait a mai kijevi vezetés nemzeti hősként tiszteli, a soviniszták vörös-fekete zászlaja pedig egyre több helyen tűnik fel az országban, miközben az Ukrajnában élő lengyelek, magyarok, románok, oroszok és más nemzetiségek helyzete egyre kilátástalanabbá válik a terroristákat védő kormány regnálása alatt – irja a jobbikos országgyűlési képviselő.