A kanadai miniszterelnök szerint az oroszok nem teljesítik a minszki megállapodásokat


Oroszország nem tejesítette a minszki megállapodások rá vonatkozó részét annak érdekében, hogy tűzszünet jöjjön létre Ukrajna válság sújtotta keleti részében – jelentette ki Justin Trudeau kanadai miniszterelnök hétfőn Kijevben.

A kétnapos ukrajnai látogatásra érkezett politikus Petro Porosenko ukrán elnökkel tartott sajtótájékoztatóján kifejezte reményét: a nemzetközi összefogás, benne az Oroszországra gyakorolt nyomás – révén csökkenni fog a feszültség Kelet-Ukrajnában.

A kanadai miniszterelnök bejelentette, hogy országa 13 millió dolláros humanitárius segélyt nyújt Ukrajnának, valamint növeli megfigyelőinek létszámát a kelet-ukrajnai konfliktus övezetében működő EBESZ-misszióban.

Porosenko elnök köszönetet mondott Kanadának, amiért számos katonai eszközt, köztük éjellátó távcsöveket, valamint egyenruhákat és gyógyszereket adományozott az ukrán fegyveres erőknek. Közben azt kérte a miniszterelnöktől, hogy a Lemberg megyében található javorovi katonai gyakorlattéren lévő kanadai katonák maradjanak, szakértelmükkel továbbra is segítsék az ukrán katonákat. A kanadai kiképzők 2015. júniusában érkezetek és a küldetésük 2017. március 31-ig tart. Többek között oktatást kapnak logisztikai ismeretekből és elsősegélynyújtásból, valamint angol nyelvet is tanulnak az ukránok.

Trudeau kitért a válaszadás elől, amikor arról kérdezték, hogy igazak-e a napokban felröppent hírek, amelyek szerint Kanada emberéletek kioltására alkalmas fegyvereket fog szállítani Ukrajnának.

Trudeau és Porosenko jelenlétében hét évre szóló szabadkereskedelmi megállapodást írtak alá a két ország illetékes minisztériumainak vezetői.

MTI/KH