Kasmíri zavargások – egy megfullasztott rendőr, 3 eltűnt személy, 20 halott és 200 sebesült


Legalább 20 halottja és 200 sebesültje van az észak-indiai Dzsammu és a vitatott hovatartozású Kasmír tartományokban pénteken kitört pakisztán-párti zavargásoknak – közölték vasárnap indiai rendőrségi források.
Rádzsendra Kumar, a dzsammui és kasmíri tartományok rendőrségének vezetője szerint a sebesültek közül százan a biztonsági erők tagjai, emellett pedig hárman eltűntek.

Egy rendőr megfulladt, miután a tüntetők a szolgálati kocsiját egy folyóba tolták.

Az összecsapások a rendőrség a tüntetők között annak ellenére folytatódtak, hogy szombatra a hatóságok egész napos kijárási tilalmat rendeltek el a Kasmír-völgyben – tette hozzá Kumar.

A tartományi kormányzat ugyanakkor felhívást tett a lakosság és a lázadók politikai vezetői számára, hogy segítsenek a kedélyek lenyugtatásában.

A zavargások azt követően törtek ki, hogy pénteken az indiai biztonsági erők megölték a térség egyik lázadóvezérét, a 22 éves Burhán Mozaffar Vánit és két harcostársát.

A férfi a Hizb al-Mudzsahedín (Szent Harcosok Pártja) nevű lázadó csoport vezetője volt, amit többek mellett az Európai Unió is terrorszervezetnek tart.

A 22 éves férfi 15 éves korában csatlakozott a pakisztánpárti lázadókhoz és soraikban gyorsan emelkedett a csúcsra.

Az India Today című indiai lap jelentése szerint Váni egy videóban követőit rendőrök elleni támadásokra szólította fel.

Halálát követően az indiai Kasmír-szerte tömegtüntetések bontakozta ki, az aktivisták pakisztán-párti jelmondatokat skandáltak, autógumikat égettek és kövekkel dobálták a rendőröket.

Váni temetésére a tartományi székhelytől, Szrinagartól 40 kilométerre délkeletre lévő Tralban 20 ezren gyűltek össze az indiai IANS hírügynökség szerint.

A lázadók Kasmír Indától való elszakadásáért harcolnak. Újdelhi pedig azzal vádolja a szomszédos Pakisztánt, hogy anyagi és ideológiai értelemben is támogatást nyújt ezeknek a csoportoknak, amit Iszlámábád cáfol, ugyanakkor szabadságharcosokként méltatja a lázadókat.

(mti)