Libanon katonai segítséget kér Oroszországtól


Bejrútnak rakétarendszerekre, fegyverekre, és tankokra van szüksége a terrorizmussal való harchoz, melyet az oroszoktól remél a libanoni vezetés. Erről Libanon oroszországi nagykövete, Shawki Bou Nassar nyilatkozott.

„Libanonnak fegyverekre van szüksége a terrorizmussal való harchoz. Főleg Bejrútnak van szüksége orosz rakétarendszerre. Tárgyalásokat folytatunk az orosz oldallal, hogy megkapjuk a szükséges fegyvereket, ami számunkra nagyon fontos. Szakértői szinten a részletek kidolgozásán dolgoznak” – mondta a nagykövet, aki még lőfegyvereket és T-72 tankokat is kért – számolt be a Ria Novosztyi.
Állítása szerint az orosz fél ígéretet tett az ezekben a tankokban lévő fegyverek korszerűsítésére is. Szavai szerint mindez az terrorizmus elleni harcot fogja szolgálni. A jelenlegi legfontosabb kérdés az anyagiakkal kapcsolatos. Az oroszok néhány évvel ezelőtt helikoptereket is ígért Libabonnak, de ezt a mai napig nem szállították le. A nagykövet ezt a kérdést is megemlítette a partnereinek. Nasser viszont megjegyzi, hogy a pénzekkel gond van, mert az eddig szaúdi forrásokat elzárták. „Ez problémákat jelent Libanonnak. Amennyire tudom a libanoni kormány most a fegyverzet kifizetésének lehetőségeit keresi” – mondta a nagykövet kijelentve, hogy egyelőre még nincs végleges megállapodás.