Meghamisította a lengyel köztévé Obama beszédét


Dübörög a magyar-modell Lengyelországban: a helyi köztévében is úgy gondolják nem az események közvetítése, hanem a meglehetősen sajátos értelemben vett hírgyártás a feladatuk – írja a Parameter.sk.

A lengyel köztévé furcsa utómunkálatait a The Washington Post vette észre még szombaton. Ismert: pénteken és szombaton Barack Obama Andrzej Duda lengyel elnöknek aggodalmát fejezte ki a lengyelországi demokrácia aktuális állapotával kapcsolatban.

“Lengyelország egy demokratikus minta most és a jövőben is az egész világ számára”, adta hírül a lengyel köztévé. A The Washington post szerint Obama teljesen mást mondott:

“Lengyelország a világban a demokratikus berendezkedés példája, és ez a jövőben is így kell, hogy maradjon.”

A lengyel közszolgálati tévé esti híradójának nézői azonban – a The Washington Post tudósítása szerint – az Obama-Duda találkozóról is teljesen másképp számolt be. “A történelmi találkozó témája 95 százalékban a NATO és az európai biztonságpolitikát érintette, de Obama megdicsérte a lengyel demokratikus törekvéseket is”, idézte az amerikai lap a lengyel köztévé riport bevezetőjét.

A “The Washington Post beszámolójából az is kiderül, hogy a lengyel köztévé szerint, egy a lengyel Alkotmánybíróság körül kialakult botrányra vonatkozó kérdésre Obama úgy válaszolt, hogy biztos abban, nem lehet a demokratikus értékek terjedését megállítani”.

A szlovákiai magyar portál azt írja, hogy a az eredeti megvágott szöveg és a lengyel fordítás, teljesen megváltoztatta Obama beszédének mondanivalóját.