Megint lecsapott a török hadsereg az Iszlám Állam állásaira


Törökország harci gépei és tüzérségi ütegei csapást mértek Észak-Szíriában tíz, a dzsihadista szervezethez tartozó harcálláspontra, amelyekről arra készültek, hogy tűz alá vegyenek török területeket – közölte vasárnap a hadsereg vezérkara.

Az Egyesült Államok vezette katonai koalícióhoz tartozó török harci gépek és a török tüzérség ágyúi az Iszlám Államnak (IÁ) az észak-szíriai Dabrik térségében lévő tüzérségi és rakétaütegei ellen intéztek támadást. A szombat éjjeli műveletben vezérkari közlés szerint az IÁ nyolc fegyverese halt meg.

A dzsihadista terrorszervezet az elmúlt időszakban fokozta Törökország elleni akcióit. Ezek közül a legsúlyosabb az isztambuli Atatürk repülőtér elleni június végi terrortámadás volt, amelynek több tucat halálos áldozata és kétszáznál is több sebesültje volt.

Észak-szíriai csapásaival párhuzamosan a török hadsereg műveleteket hajtott végre szombaton az ország saját területén is a szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) délkelet-törökországi Hakkari tartományban lévő hét állása ellen. A török hadsereg rendszeresen támadja a PKK törökországi és észak-iraki állásait, miközben – kijárási tilalom mellett – katonai műveletek folynak az ország több délkeleti városában is.

Hakkari tartomány Semdinli körzetében vasárnap öt török katona halt meg egy út mentén elhelyezett pokolgép robbanásában – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség, amely szerint a robbantást a PKK hajtotta végre.

A török-kurd konfliktus két és fél évi fegyverszünet után 2015 júliusában robbant ki újra, s a török haderő 2015 decembere óta hajt végre átfogó hadműveleteket a kurd autonómiáért küzdő lázadók ellen az ország délkeleti részében, valamint Irakban. Az összecsapásokban tavaly július óta a biztonsági erők több mint 500 tagja halt meg, és a PKK mintegy 7600 lázadóját tették “ártalmatlanná”. Az 1984 óta tartó török-kurd konfliktusban eddig mintegy 40 ezren vesztették életüket.

mti