Moszkal elégedetlen a helyi polgárőrségek működésével


Elrendelte a Kárpátalján bejegyzett polgárőr egységek tevékenységének hatósági vizsgálatát és a csak papíron létező civil közrendvédelmi alakulatok működésének beszüntetését Hennagyij Moszkal, a megye kormányzója, aki szerint a polgárőrségek zöme nem a közrend fenntartásával, hanem csempészéssel foglalkozik.

A jelenlegi állapotok szerint Kárpátalján 173 – 2791 összlétszámú – közrendvédelmi egységet alakítottak és jegyeztettek be hivatalosan a közrend és az államhatár védelme céljából. Ez majdnem annyi, mint az összes járási, városi és megyei rendőrkapitányság személyi állománya – közölte hétfőn az ukrajnai megye kormányzója a Moskal.in.ua személyes honlapján.

Bejegyzésében Moszkal azt írta: az év eleje óta a polgárőrök “hadserege” mindössze négy olyan személyt kutatott fel, aki bűncselekményt követett el, és 97 főt kapott rajta adminisztratív jogsértésen. Ráadásul a négy rajtaütés is rendőri közreműködéssel, közösen végrehajtott razziák során történt – emlékeztetett.

Kárpátalja kormányzója szerint a polgárőr egységek “abszolút többségét” nem a jogsértések elleni küzdelem érdekében hozzák létre, hanem elsősorban azért, hogy csempészéssel foglalkozzanak a zöldhatáron, másodsorban pedig gázfegyverek vásárlására és használatára szóló hatósági engedélyek megszerzése céljából. Hozzátette: az ilyen szervezetek törvénysértések elleni harcának hatékonysága gyakorlatilag egyenlő a nullával.

“Ezért utasítottam a rendvédelmi hatóságokat, hogy alaposan vizsgálják meg a polgárőr alakulatok tevékenységét, és szüntessék be a csak papíron létezők működését”

– írta személyes honlapján Hennagyij Moszkal.

Az utóbbi hetekben kárpátaljai ukrán nacionalista szervezetek és kijevi sajtóorgánumok több esetben támadták a kárpátaljai magyar településeken működő polgárőr szerveződéseket, azzal vádolva őket, hogy hivatalos magyarországi támogatással katonai kiképzésben részesítik a tagjaikat arra az esetre, ha lehetőség nyílna Kárpátalja Ukrajnától való elszakítására. Rendre felszólították az ukrán rendvédelmi hatóságokat, mindenekelőtt a nemzetbiztonsági szolgálatot (SZBU), hogy indítson vizsgálatot a kárpátaljai magyar falvakban megalakított polgárőrségek tevékenysége ügyében.

mti