Orbán: NATO katonai vezetési pont lesz Magyarországon


A NATO úgy erősíti a „keleti szárnyat”, hogy bár egy esetleges orosz agresszió elhárítására készül, mégsem akarja megbántani a fegyverkezéssel Moszkvát – közölte Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök a katonai szövetséget is bevonná a menekültválság kezelésébe.

A NATO–Oroszország-megállapodás megsértése nélkül erősítik meg a „keleti szárny” védelmét – mondta Orbán Viktor miniszterelnök, miután részt vett az Észak-atlanti Tanács kétnapos, a varsói NATO-csúcson tartott tanácskozásán. A kormányfő szerint miután a közép-kelet-európai országok beléptek az észak-atlanti szövetségbe, éveken át vita tárgyát képezte, hogy csupán a tagság mellett „maradunk, vagy továbbmegyünk, és a NATO-katonai képességeket is telepítjük. … Senki nem akarta úgy biztonságba helyezni Közép-Európát katonailag, hogy közben ellenségünkké tesszük Oroszországot.”

„A korábbi NATO–Oroszország-megállapodásokat nem rúgjuk fel, mégis néhány közép-európai országban rotációban, de folyamatosan katonai jelenlét lesz, és néhány másik országban, így Magyarországon is katonai vezetési pontot helyezünk el” – közölte Orbán Viktor.

A menekültválsággal kapcsolatban elmondta: magyar kezdeményezésre a NATO is segítségül szolgál a migráció elleni küzdelemben. Magyarország – Orbán szerint – azt akarta elérni, hogy a szövetség „vonódjék be az illegális migráció megállítását célzó európai erőfeszítésekbe.

A magunk oldalára állítottuk a NATO-t: (…) kimondtuk, az illegális migrációt meg kell állítani, a külső határokat meg kell védeni, az ellenőrzés nélküli beáramlás nemcsak civil, hanem katonai biztonsági kockázatot is hordoz”

– mondta Orbán Viktor. Szerinte a NATO-nak érdeke, hogy ez a jelenség megszűnjön, és ezért a NATO bizonyos képességeket mozgósít is.

mti