Új hadjáratot készítenek elő az Iszlám Állam ellen


Váratlanul Bagdadba látogatott az amerikai védelmi miniszter, hogy tárgyaljon az iraki vezetőkkel az Iszlám Állam kezén lévő Moszul elleni offenzíva részleteiről.

A be nem jelentett vizitre két nappal az után került sor, hogy az iraki hadsereg a dzsihadista szervezettől visszafoglalt egy fontos légi támaszpontot az észak-iraki város közelében. Amerikai tisztségviselők közölték, hogy Ashton Carter az iraki fővárosban Haider al-Abádi kormányfővel, Háled al-Obeidi védelmi miniszterrel, valamint Sean MacFarland amerikai főparancsnokkal, az IÁ ellen szerveződött, Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció vezetőjével is találkozik.

A megbeszélések napirendi pontjai között az Iszlám Állam elleni harc következő lépései szerepelnek, különös tekintettel a dzsihadisták által 2014 nyarán elfoglalt Moszul visszafoglalására.

Az iraki kormányerők szombaton jelentették be, hogy visszaszerezték az ellenőrzést a Moszultól 60 kilométerrel délre található kajarai támaszpont felett, amely jó kiindulópontként szolgálhat az észak-iraki település felszabadításához. Amerikai tisztségviselők elmondták, hogy vasárnap egy csapat amerikai katona érkezett Kajarába, hogy felmérje a helyszínt, majd még aznap távozott is onnan.

Az IHS amerikai kutatóintézet vasárnap közzétett elemzése szerint az Iszlám Állam által ellenőrzött iraki és szíriai területek nagysága 12 százalékkal, 68 300 négyzetkilométerre csökkent az idei év első felében. A jelentésből kiderül az is, hogy tavaly egész évben 14 százalékos volt a dzsihadisták területvesztése. A szélsőséges szervezetnek ezzel együtt jelentős bevételkiesést is el kellett könyvelnie: míg tavaly – év közepén – még havonta 80 millió dollár (csaknem 23 milliárd forint) volt a jövedelme, addig ez az összeg idén márciusra 56 millió dollárra (nagyjából 16 milliárd forintra) zsugorodott.

Március óta ez a szám minden bizonnyal további legalább 35 százalékkal csökken

t – mondta az IHS egyik elemzője.

mti