EU-biztos: az unió mindent megtesz az Ukrajnát sújtó orosz tranzitkorlátozások eltörléséért


Az Európai Unió minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy Oroszország eltörölje az ukrán termékeknek a területén át Közép-Ázsiába történő szállítására hozott korlátozásokat – jelentette ki kedden Kijevben Johannes Hahn, az EU regionális politikáért felelős biztosa.

Szavai szerint az uniós Keleti Partnerség program országaival, köztük Ukrajnával szemben alkalmazott orosz kereskedelmi korlátozások ellentétesek az Európai Unió politikai érdekeivel. Hangsúlyozta, hogy az efféle korlátozó intézkedések szükségtelenek és senkinek nem válnak a hasznára.

Oroszország július 1-jével vezetett be újabb korlátozásokat az ukrán termékekkel szemben. Meghosszabbította az élelmiszerek és ipari termékek beviteli embargóját a jövő év végéig, valamint jelentősen korlátozta a Kirgizisztán és Kazahsztán felé irányuló ukrán kereskedelmi tranzitot. Válaszul a kijevi kormány szintén meghosszabbította az orosz termékekre a 2015 végén kivetett embargót a jövő év végéig.

Johannes Hahn kifejezte véleményét,

miszerint “nem konstruktív” megoldást alkalmazott Kijev az orosz korlátozásokra hozott válaszlépésével.

A kazah kormány múlt pénteken fordult Oroszországhoz azzal a kéréssel, hogy törölje el az ukrán ipari áruk tranzitjára vonatkozó korlátozást, mert Kazahsztánnak ezek a termékek létfontosságúak. Emellett Kazahsztán azt javasolta Ukrajnának, hogy termékeit juttassa el hozzá Oroszország megkerülésével, használja az úgynevezett Selyemutat, azaz a Fekete- és a Kaszpi-tengeren keresztül.

A Selyemutat Ukrajna a Kínába történő szállításokra is próbálja kiaknázni, de egyelőre akadoznak a szállítmányok a hosszú, több átkelős, Grúzián, Azerbajdzsánon és Kazahsztánon keresztül vezető úton. Február elsején érte el az első ukrán tehervonat a kínai határt az Oroszországot elkerülő útvonalon. Tizenöt és fél napig tartott az út a tervezett 11-12 nap helyett. A Fekete-tengeren ugyanis vihar tartotta fel a kompot, ezután pedig az egyik kazahsztáni állomáson kellett hosszabb ideig vesztegelnie a vonatnak.

mti