Így vehetnek részt a kárpátaljai magyarok a kötelező betelepítésről szóló népszavazásonA határon túli magyar állampolgároknak a kötelező betelepítésről szóló, október 2-ra kitűzött népszavazáson való részvétele feltételeiről tartott sajtótájékoztatót kedden Ungváron – Kárpát-medencei tájékoztató körútjának első állomásán – Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke.


Az NVI elnöke Magyarország ungvári főkonzulátusán a kárpátaljai magyar média tudósítóit tájékoztatva elmondta: a kötelező betelepítésről szóló népszavazáson részt vehet minden magyarországi és külföldi lakcímmel rendelkező magyar választópolgár. Mint közölte, a határon túlról eddig 259 ezer magyar állampolgárt vettek névjegyzékbe.

Pálffy Ilona hangsúlyozta: azoknak a választóknak, akik a 2014-es parlamenti választásokon már regisztráltak, nem kell ismét jegyzékbe vétetni magukat. Kiemelte, a külföldön élő, állandó magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok a külképviseleteken vagy a valasztas.hu oldalon is nyilvántartásba vetethetik magukat. A Kárpátalján élő választóknak az NVI a szavazási levélcsomagokat az ottani külképviseletekre küldi ki – tette hozzá.

Az NVI elnöke emlékeztetett arra, hogy a 2014-es választáson nagyon sok határon túli szavazat azért volt érvénytelen, mert a választók az azonosító nyilatkozatban – az országaikban érvényes, a magyarországitól eltérő gyakorlat következtében – helytelenül adták meg anyjuk születési (leánykori) nevét. Arra kérte a külhoni választópolgárokat, hogy a jövőben, így az október 2-i népszavazáson való részvételkor különösen ügyeljenek erre a mozzanatra.

Pálffy Ilona azt is kérte a külhoni magyar választópolgároktól, hogy jelezzék a helyi magyar külképviseleteken keresztül az NVI-nek, ha a választói névjegyzékben szereplő hozzátartozójuk vagy ismerősük elhalálozik.

Az NVI elnöke Erdélyben folytatja tájékoztató körútját, július 20-án Kolozsváron, július 21-én Csíkszeredán, 21-én és 22-én pedig Tusnádfürdőn tart ismertető előadást.

mti