Mozgolódást láttak Észak-Korea nukleáris kísérleti telepén


Nagyfokú készülődés tapasztalható Észak-Korea nukleáris kísérleti telepén a műholdas felvételek alapján – derült ki egy amerikai internetes oldal keddi jelentéséből.

A Johns Hopkins Egyetem nemzetközi kapcsolatok tanszékének Korea-kutató intézete által működtetett 38 North című honlap azt írta: kereskedelmi műholdról július 7-én készített képek alapján az látható, hogy a Punggye-ri nukleáris gyakorlótéren, ahol az ország korábbi atomrobbantásait végrehajtották 2013 és 2016 között, készleteket és berendezéseket halmoztak fel – írja az MTI.

Ezenkívül egy kisebb jármű áll a létesítmény kiszolgáló épületénél, a kaputól délre, míg délkeletre számos csille sorakozik, feltehetően azért, mert az ott lévő alagútban serény munka folyik – írta a 38 North.

A képek alapján nem lehet megállapítani, hogy a mostani tevékenység csupán karbantartás, az alagút mélyítése folyik vagy egy ötödik kísérleti atomrobbantás előkészülete. Az mindenesetre világos: Észak-Korea gondoskodik arról, hogy a létesítmény alkalmas legyen a jövőbeni nukleáris robbantások végrehajtására, ha arra Phenjanból parancs érkezik.

A dél-koreai országegyesítési minisztérium hétfői tájékoztatása szerint Észak-Korea bármikor végrehajthatja ötödik atomrobbantását, ha az ország vezetője arra utasítást ad. A szöuli kormány felkészül arra, hogy a saját és az amerikai hadsereg eszközei révén szoros figyelemmel kövesse egy lehetséges észak-koreai atomrobbantás előkészületeit – derült ki a tárca közleményéből.

mti