Negyven fős lesz az új magyarországi katonai egység


A NATO-nak egyszerre kell az elrettentés és a párbeszéd doktrínáját alkalmaznia – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A politikus annak kapcsán nyilatkozott, hogy a katonai szövetség Magyarországon új előreterolt vezetési pontot állít fel, a balti államokba és Lengyelországba pedig négyezer katonát telepít.

Negyven katona fog állomásozni a NATO Székesfehérváron kialakítandó új vezetési pontján, húsz magyar, húsz pedig más NATO-tagállamokból – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A politikus annak kapcsán beszélt erről, hogy a hétvégi NATO-csúcs résztvevői a nyolc keleti tagállamban működő előretolt vezetési pontokról is egyeztettek. Ezek közül hat már működik, Magyarországon és Szlovákiában pedig jövőre jöhetnek létre ilyen parancsnokságok.

A politikus a TV2 Mokka című műsorában a NATO-csúcsnak arról a korábban már ismertetett döntésről is beszélt, hogy a szövetség a balti államok és Lengyelország területén négyezres létszámú csapatot fog állomásoztatni. Infrastruktúrát és utánpótlást nem telepítenek át, így ez semmilyen módon nem sérti a NATO-Oroszország alapokmányt – emelte ki.

Mindezekről a szerdai, várhatóan nagyköveti szintű NATO-Oroszország csúcson is egyeztetnek majd. A külügyi tárca vezetője kiemelte: egyszerre kell az elrettentés és a párbeszéd doktrínáját alkalmazni. A NATO is, Magyarország pedig kifejezetten abban érdekelt, hogy stratégiai párbeszéd legyen Oroszországgal, amely kölcsönös bizalmon alapuló együttműködéshez vezet.

mti