Rendkívüli hőség a Balkánon


Pokoli hőség várható kedden a nyugat-balkáni országok többségében, a hőmérők higanyszála eléri a 37-38 Celsius-fokot, s bár szerdán már viharokra lehet számítani, a hőmérséklet csak a hét végén enyhül – közölték az érintett országok meteorológiai szolgálatai kedden.

Horvátország egyes részein – Baranyában, Szlavóniában és az Isztriai-félszigeten – vörös riasztást adtak ki, míg Bosznia-Hercegovinában és Szerbiában egyelőre narancssárga riasztás van érvényben. Emellett – már a közelgő viharokra figyelmeztetve – Zágrábban és a horvát főváros környékén, valamint a Muraközben a sárga riasztás él.
Az enyhülés villámlással és viharos széllel érkezik szerda délután – olvasható a horvát meteorológiai szolgálat internetes oldalán, és hasonló jelenségről számol be a boszniai és a szerb meteorológiai szolgálat is. Csütörtöktől újra “trópusi” időjárásra lehet számítani, amit igen magas UV-sugárzás kísér. Az ultraibolya-sugárzás normál UV-indexe 3-5, míg a napokban 9 feletti index lesz jellemző.
Valódi enyhülést csak a hét vége hozhat, akkor akár 10-15 fokkal is csökkenhet a hőmérséklet, az előrejelzések szerint például pénteken Zágrábban csak 17 Celsius-fok lesz. Az előrejelzések szerint hétfőtől ismét melegedésre és hőségre kell számítani.
Bosznia-Hercegovinában a hőség miatt 24 óra alatt a húsz olyan tűzeset történt, amelynek során a fű és az aljnövényzet gyulladt meg.

Bosznia-Hercegovina többségében szerbek lakta országrészének, a boszniai Szerb Köztársaságnak az egészségügyi minisztériuma figyelmeztetést adott ki, miszerint aki teheti 10 és 17 óra között ne tartózkodjon a szabad ég alatt. Az egészségügyi intézetek mindhárom országban óvatosságra intenek, és sok folyadék fogyasztását javasolják.

mti
Vihar, jégeső és jelentős lehűlés jön