Több mint háromezer migráns van Szerbiában


Egyelőre tartható a helyzet, de már több mint háromezer migráns tartózkodik Szerbiában. A balkáni ország ennek dupláját képes ellátni, és naponta ötszázan érkeznek – figyelmeztetett egy szerbiai menekültügyi szakember. A magyar határon, Horgosnál hétszázan várakoznak.

Szerbiában jelenleg több mint háromezer migráns tartózkodik, most már naponta mintegy ötszázan érkeznek illegális útvonalakon keresztül Macedóniából és Bulgáriából, viszont szinte senki nem hagyja el az országot – jelentette ki Ivan Miskovic, a szerbiai menekültügyi főbiztosság munkatársa .

A szakember a szerbiai közszolgálati televízióban (RTS) arra is figyelmeztetett, hogy Szerbia körülbelül 6 ezer migránst tud elszállásolni, a helyzet ezért egyelőre tartható és átlátható.

A szerb-magyar határnál körülbelül 700 migráns van, a többieket az ország befogadóközponjaiban szállásolták el.

Az RTS horgosi tudósítása szerint a migránsok elegendő élelmiszert kapnak a segélyszervezetektől, ugyanakkor problémát jelent nekik a nagy meleg, és az, hogy csak egyetlen vízcsap van a rögtönzött sátortáborban.

Ivan Gerginov szerb menekültügyi segédbiztos szerint erősíteni kellene a Macedóniával, valamint a Bulgáriával közös határok védelmén, hogy megakadályozzák a migránsok belépését, akik később nem tudják a kívánt irányban, Magyarország felé elhagyni az országot.

Lehetséges megoldásként a menekültügyi főbiztosság azt javasolta, hogy csak azokat kellene beengedni Szerbiába, akik az országban szeretnének menedéket kérni, míg azoknak, akik máshová mennének, más útvonalakat kellene javasolni.

Az úgynevezett balkáni migrációs útvonalat hivatalosan márciusban lezárták, ám a migránsok illegálisan, embercsempészek segítségével továbbra is érkeznek Szerbiába.

mti