Vihar, jégeső és jelentős lehűlés jön


Kiadós záporokkal, zivatarokkal, erős, viharos széllel érkezik a hidegfront – írja az Időkép.

A meteorológiai portál előrejelzése szerint szerdáig tart a kánikula, a hét harmadik napján aztán nyugat felől egy hullámzó hidegfront éri el térségünket, ekkor a nyugati északnyugati tájakon már mérséklődni kezd a forróság, de az Alföldön még többfelé lehet 35-37 fok. Szerdán napközben még csak elszórtan, majd estétől délnyugat felől egyre nagyobb területen kell heves záporok, zivatarok kialakulására számítani, és az ország keleti kétharmadán csütörtökön is készülhetünk viharokra.

A zivatarokhoz több helyenviharos szél, felhőszakadás, néhol akár nagyobb méretű jég is társulhat, a hevesebb gócokból rövid idő alatt 20-40 mm csapadék is hullhat.

Csütörtökön a Dunántúlon helyenként a 20 fokot sem éri majd el a hőmérséklet, ugyanakkor a Tiszántúlon még 30-31 fokot is mutathatnak a hőmérők, majdpéntekre a keleti tájakon is jelentősen lehűl az idő, országszerte mindössze 19-24 fokra van kilátás a legmelegebb órákban, viszont ekkor már csak elszórtan alakulhatnak ki záporok. Ezzel együtt egyre többfelé megerősödik az északira, északnyugatira forduló szél, a hét negyedik napján elsősorban a Bakonyban és Sopron környékén, pénteken a Dunántúlon nagyobb területen is előfordulhatnak viharos széllökések.