Washington további 560 katonát küld Irakba az Iszlám Állam elleni harchoz


Az Egyesült Államok további mintegy 560 katonát küld Irakba, hogy segítsék a helyi kormányerőket az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet elleni harcban és tanácsadással támogassák őket az dzsihadisták fellegvárának, Moszulnak az idén történő visszavételében – jelentette be az amerikai védelmi miniszter Bagdadban hétfőn, előre be nem jelentett látogatása során.

Ashton Carter szerint az új csapatok egy része segít majd a nemrég visszafoglalt kajarai légitámaszponton kialakítani egy felvonulási körletet, a Moszul visszavételét célzó régóta várt hadműveletekhez. Karaja elfoglalását kulcsfontosságú stratégiai győzelemnek minősítette.

“A karajai légibázis elfoglalásának lényege, hogy ott létrehozhassunk egy logisztikai és légi központot Moszul közvetlen közelében, így lesz majd amerikai logisztikai támogatás”

– ismertette Carter.

Az amerikai katonai tanácsadók pedig szükség esetén készek elkísérni az iraki zászlóaljakat, ahogy azok megkezdik az ország északi részében lévő kulcsfontosságú város körbekerítését – tette hozzá a védelmi tárca vezetője.

A védelmi minisztérium egyik magas rangú tisztségviselője hozzáfűzte: egyelőre nem világos, hogy a katonai tanácsadók mikortól csatlakoznak majd a front közelében az iraki zászlóaljakhoz. Véleménye szerint ez az elkövetkező hetekben, vagy hónapokban válhat esedékessé.

Amerikai tisztségviselők elmondták, hogy vasárnap egy csapat amerikai katona érkezett Kajarába, hogy felmérje a helyszínt, majd még aznap távozott is onnan.

Carter Karaja szerepét a kelet-iraki Makhmur városához hasonlította, ahol amerikai csapatok egy tüzérségi támaszpontot alakítottak ki az előrenyomuló kormányerők támogatására.

Az iraki kormányerők szombaton jelentették be, hogy visszaszerezték az ellenőrzést a Moszultól 60 kilométerrel délre található kajarai támaszpont felett, amely jó kiindulópontként szolgálhat az észak-iraki település felszabadításához.

A dzsihadisták 2014 nyarán tették rá kezüket Moszulra, amely város azóta az IÁ iraki “fővárosa”.

A kiegészítő csapatokkal együtt nagyjából 4650 főre nő az Irakban állomásozó amerikai erők létszáma.

mti