Feleségül veszik áldozataikat a nemi erőszakot elkövetők


Több ezer török erőszaktevő csúszik ki az igazságszolgáltatás kezei közül, mivel a zaklatók a szexuális bűntett után gyorsan feleségül veszik áldozataikat. A legfiatalabb ismert áldozat mindössze 5 éves.

A kényszerházasságok egyik teljesen új és borzasztó típusára világított rá egy török bírósági nyomozás: az erőszaktevő férfiak sokszor azért veszik el feleségül gyermekkorú áldozataikat, hogy ne kelljen felelniük az igazságszolgáltatás előtt erőszakos bűntettükért – számolt be a Hiradó.

A megdöbbentő információk a török Legfelsőbb Bíróság adatbázisából kerültek elő. Az üggyel foglalkozó parlamenti bizottság elnöke elmondta: a legfiatalabb áldozat csak 5 éves volt.
Az egyik legszörnyűbb bűnténynél hárman raboltak el egy kislányt, de a közösen elkövetett bűntett után az egyikük feleségül vette, így mind a három erőszaktevő büntetését eltörölték.
“Az ilyen fajta házasságok nem elfogadhatók. Kegyetlenség arra kényszeríteni valakit, hogy egy olyan emberhez menjen feleségül, egy olyan férfivel élje le egész életét, aki ezt tette vele” – adott hangot felháborodásának Demirdağ bizottsági elnök.
Nincs kivétel, pedig előfordul, hogy jogtalan a büntetés
A fellebbviteli osztályon egy ilyen bűntény elkövetéséért ma 16 év börtönbüntetés jár. Viszont a kivételeket nem tudják megfelelően kezelni. Mint a legtöbb jogszabállyal, itt is az a probléma, hogy nem mindig tudják pontosan kategorizálni a bűncselekményeket.
Demirdağ felidézte például egy 15 éves lány történetét, aki beleszeretett szomszédjába, és egyik este kétségbeesetten felhívta, hogy ha azonnal nem rabolja el, itt és most véget vet az életének. A fiú elrabolta. Azóta három gyermekük van és házasok, ha mindez az esküvő előtt kiderült volna, a 8 évet kellett volna ülnie fiúnak, ha most történne egy hasonló “lányrablás”, akkor már 16 évet kapna.