Orosz cég nyerte a magyar helikoptertendert


Magyarország orosz állami céggel újíttatja fel a légierő öt Mi-17-esét – írja az Origo. Erről a Rosztek orosz állami konszern helikoptergyártásra és -felújításra szakosodott vállalata, a Vertoleti Rosszii tájékoztatta a lapot.

A cég szerint a szerződést kedden írta alá az orosz vállalat igazgatóhelyettese, Igor Csecsikov és a HM Beszerzési Hivatalát vezető Tomka Barnabás. Csecsikov szerint több tucat szovjet-orosz helikopter van még Magyarországon, és készen állnak ezek javítására.
Szerinte a most megkötött szerződést mindkét fél számára vonzó feltételekkel kötötték. Az öt magyar Mi-17-es nagyjavítására a HM még február közepén írt ki tendert igen szűk, március 11-én lejáró határidővel. A felhívásban az is szerepelt, hogy május 31-ig hirdetnek győztest, a felújítást pedig 2017. november 30-ig be kell fejezni – az oroszoknak ezek szerint hat héttel kevesebb idejük maradt.

A Honvédség helikopterbeszerzése több mint öt éve húzódik. Szóba került már több gyártó, de a vásárláshoz szükséges forrás soha nem állt rendelkezésre. Legutóbb Szergej Lavrov orosz külügyminiszter utalt sejtelmesen az ügyre, amikor májusban Budapestre látogatott, de az orosz sajtó még Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin februári, moszkvai találkozója előtt és után cikkezett arról, hogy Magyarország inkább a nagyjavítás mellett dönt, semmint, hogy új modelleket szerezzen be.
Oroszországból ezt nem is tehetné meg, mert az efféle katonai üzleteket európai uniós embargó tiltja. Ez viszont felújításról nem rendelkezik, így a HM döntése nem sért EU-s szabályokat.