Tiltakoznak a szíriai menekültek honosítása ellen Törökországban


Több mint 61 ezer ember írta alá azt az internetes petíciót, amely a Törökországban élő szíriai menekültek honosítása ellen tiltakozik – jelentette az APA osztrák hírügynökség kedden.

A change.org honlapon indított, “Nem a szíriai menekültek honosítására” felszólítás jegyében íródott petíció címzettje Recep Tayyip Erdogan török államfő, aki július elején jelentette be, hogy Törökország meg akarja adni a lehetőséget az országban élő szíriai menekülteknek a török állampolgárság megszerzésére.

A tiltakozó petíciót a Mehmet Berke nevű felhasználó kezdeményezte, aki szerint honosítással az elnök figyelmen kívül hagyja a török emberek akaratát. “Ha tényleg ennyi képzett szíriai van, akkor miért fizet nekünk ennyi pénzt az Európai Unió?” – tette fel a kérdést Berke, utalva a török-uniós migrációs megállapodásra, amelynek értelmében az EU több milliárd euróval járul hozzá a menekültek törökországi ellátásához, más értelmezések szerint a menekültek Törökországban tartásához.

“Talán nincs elég képzett ember Törökországban?” – kérdez rá a petíció kezdeményezője. Hozzáteszi: elfogadhatatlan, hogy a kormány minden “apró dologért” népszavazást kezdeményez, de egy ilyen fontos döntést egyedül hoz meg.

A Habertürk című tekintélyes török napilap korábban arról számolt be, hogy először a diplomával rendelkező szíriaiak kaphatnak török állampolgárságot. Az újság értesülései szerint az úgynevezett “fehérgallérosokon” túl szintén előnyt élveznének a szakközépiskolai vagy szakiskolai végzettségűek, mivel így integrálni lehetne őket a “feketemunka világából” a foglalkoztatási rendszerbe. A török vezetés kiemelt célja továbbá, hogy befektetési lehetőséget nyújtson az Európába igyekvő, tehetős szíriai üzletembereknek és Törökországban tartsa őket. Az intézkedés keretében a Bassár el-Aszad szíriai elnök vezette rezsim ellenzői is védelemben részesülnének. Ők később a török titkosszolgálatot segítenék.
Erdogan hétfőn vette védelmébe a honosításra vonatkozó tervet, hangsúlyozva, hogy a Törökországban tartózkodó szíriai menekültek – akiknek száma lassan eléri a 3 milliót – nem élhetnek éveken át táborokban vagy 10-15 emberrel összezsúfolva egy kis lakásban.

“Nem kell megijedni. Nemzetünk jelenlegi 79 millió tagja 780 ezer négyzetkilométeren él. Németországnak, amely fele akkora, mint a mi országunk, 85 millió lakója van” – mondta a török államfő.

Murat Erdogan, az ankarai Hacettepe Egyetem Migrációkutató Központjának igazgatója szerint a török állampolgárság kiterjesztésének köszönhetően Európa mentesül a migrációs nyomás alól és üdvözli majd Ankara döntését. A szakember hangsúlyozta: a Törökországban tartózkodó szíriaiak 90 százaléka a polgárháború végeztével is maradna, mivel otthonuk politikai stabilitásának és közbiztonságának megteremtése legalább 10 éves folyamat lesz. A javaslat bírálói azt vetik Erdogan szemére, hogy a szíriaiak honosításával az általa óhajtott elnöki rendszer bevezetéséhez szükséges szavazatokat akarja csupán megszerezni.

mti