Turcsinov: a felkelők rohamra készülnek


Rohamra készülnek a donbaszi felkelők, ugyanis elkezdték feltölteni fegyver és lőszer készleteiket – fogalmazott szerdán a terrorellenes hadműveletek (ATO) helyszínén Olekszandr Turcsinov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBU) titkára, aki az ismét éleződő kelet-ukrajnai konfliktus miatt látogatott a régióba.

Turcsinov munkalátogatása során megbeszélést folytatott a terrorellenes hadműveletet vezető parancsnokokkal és megvizsgálta az Ukrán Fegyveres Erők harci készültségét, egy Mariupol környéki bázist tekintett meg. Állítása szerint a felkelők megfeszített tempóban készleteket halmoznak fel fegyverekből, lőszerből és üzemanyagból.

„Mindez arra utal, hogy az orosz vezérkar rohamot készít elő”

– mondta Turcsinov, hozzátéve, hogy az ukrán hadsereg kész arra, hogy megfelelően válaszoljon bármilyen provokációra.

A Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára megerősítette, hogy a felkelők egyre gyakrabban megsértik a tűzszüneti megállapodást és vetnek be a minszki megállapodások által tiltott nehézfegyverzetet.

„Az ellenség naponta 122 milliméteres aknavetőkel és 152 milliméter kaliberű önjáró tüzérségi eszközökkel lövi az ukrán hadsereg állásait” – szögezte le Olekszandr Turcsinov.