Ukrajnának szüksége van Magyarország támogatására


Ljubov Nepop, Ukrajna nemrég kinevezett magyarországi nagykövete interjút adott az UNIAN hírügynökségnek. A nagykövet asszony kiemeli, hogy Magyarországnak fontos szerepe van a jószomszédsági politikában, az Ukrajnában élő 160 ezres magyar kisebbség pedig fontos szerepet játszik Magyarország külpolitikájában. Ezekre alapozva a két ország aktív és eredményes párbeszédet tud folytatni.

Kiemeli azt is, hogy Budapest folyamatosan biztosítja Ukrajnát szolidaritásáról az orosz agresszióval szemben. Példaként felhozza az ATO-s gyerekek magyarországi nyaralását, valamint azt, hogy Magyarország az ATO-ban megsebesült katonák kezelését is vállalja, csak az előző évben 15 katona kezelését segítette.
Az UNIAN újságírója azt is érintette, hogy egyesek széleskörűen azt terjesztik, miszerint Magyarország szeretné bekebelezni Kárpátalját. A riporter rákérdezett a nagykövetnél: az ukrán fél mit tud ez ellen tenni?

„A hivatalos Budapest oldaláról nem voltak és nincsenek ilyen bejelentések. Egyben viszont mindenhol vannak radikálisok, akik megpróbálják kijátszani a történelmi érzelmeket, hogy ellenségeskedést szítsanak a nemzetek között. Ez ellen közösen kell tennünk. Kárpátalja egy soknemzetiségű terület. Ennek a tényezőnek meg kell erősítenie Ukrajna kapcsolatát a szomszédjaival”

– mondta a nagykövet megemlítve, hogy a radikális felszólalások ellen a közös együttműködéssel kell fellépni.

Ukrajna új magyarországi nagykövete egyik fő feladatának Magyarország támogatásának megszerzését tartja Ukrajna területi egységének fenntartásában. Másodsorban a kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok megerősítését, amiben a szabadkereskedelmi egyezmény is segíthet. Harmadrészt a határ menti régiók közötti együttműködést említette.

Az újságíró kíváncsi volt arra is, hogy Magyarországon mennyire erős az oroszpárti lobbi és az ukrán fél mit tervez tenni ellene.

„Ilyen lobbi van, de más országokban is van. Arra számítunk, hogy az üzleti érdekek nem lépnek túl a biztonsági érdekeken. Aktívan építeni fogjuk a kapcsolatunkat Budapesttel minden egyes területen”

– válaszolta a nagykövet az UNIAN riporterének.